anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A55 i GPS

Gucio50
Początkujący

A55 i GPS

Od tygodnia mam A55.
Moja żona, wraz z "kolesiówami", nauczyła się i lubi na ekranie Tv Brawia właczać plan uliczek, ogladając zdjecie z Piazza di Spagna, gdzie jest też sklep w ktorym właśnie kupiła ta torebkę.

Do tej pory Filmowałem kamera Son HDR-XR520Ve z GPS. Tą kamerą robiłem też zdjecia.
Miałem aparat Sony R1 i Sony GPS Tracker, który MemoryStickowi z R1 "dopisywał GPS"
trategię miało oba jednakową. Po utracie sygnału z satelity, przestawał dalej oznaczać.

A55 ma inaczej. Oznacza dalej, tylko że współrzędnymi z przed utraty.

Dla zapoznania sie z aparatem pojechałem na wrocławski rynek. Robiłęm zdjecia ratusza i okolic. Potem pojechałem na Ostrów Tumski(wyspa we Wrocławiu, mamy ich sporo podobne jak 120 mostów. Jedynie Wenecja moze z nami konkurować) i fotografowałem katedrę , okolice i srodek. Potem wróciłem do siebie do domu i przed domem pstrykałem parę zdjęc.

Pierwsze kilka zdjęć z rynku nie ma GPS-um
Następne maja, w miarę OK,
Pierwsze kilka zdjęć katedry ma GPS z rynku,
Zdjęcia "w katedrze" maja GPS z placu przed katedrą.

Zdjęcia z przed domu mają GPS katedry.,

Jak widać moja Alpha55, po utracie sygnału z satelity(widać znaczek zakazu), nie przestaje oznaczć, najprawdopodobniej juz błędnym GPS-em

Nie znalazłem w setupie aparatu opcji zmieniajacym tą strategię.
Rozmawiałem z Sony w Warszawie, bardzo się zdziwili i tyle.

Dla samego siebie wymyśliłem taka procedurę.
Nie mozna wierzyć w poprawność GPS. Należy zawsze bprzed rozpoczęciem fotografowania w nowym miejscu wyłączyć GPS i go włączyć, poczekać aż złapie.
Szkoda, że nie robi tego sama po odpowiednim ustawieniu w Setupie, lub "jednym przyciskiem... ... ". Tak czy inaczej trzeba o tym pamietać, by po powrocie z Madrytu nie mieć zdjeć oznaczonych jako Paryż

To okropnie niewygodnie robić to z Menu aparatu. Czy nie mozna tego jakoś "zautomatyzować"m czy należy to zjawisko polubić, jak ból zęba. :c37

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ale przecież w menu jest opcja wyłączenia oznaczania ostatnio zapamiętanej pozycji...
Ale fakt. Czasem dość długo "łapie" sygnał.

------------------------------
fotoamator
Gucio50
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Ale przecież w menu jest opcja wyłączenia oznaczania ostatnio zapamiętanej pozycji....

Mam przed sobą pdf-y z instrukcją po angielski i po polsku
widzę tylko takie opcje
-GPS Alpha 55 Settings
-GPS ON/OFF
-GPS Timer Corr OM/OFF
- GPS Assist Data, Valid Period
-GPS Delete Assist Data yes/No

Ja zresztą nie chcę niczego wyłączać, chcę mieć pewnosć że zaznaczone GPS są właściwe a nie "z kiedyś"

Myślę że nie dosć dokładnie wyłuszczyłem mój problem., albo on dręczy jedynie mnie, jako przyzwyczajenie z GPS kamer HandyCam.

Po rozmowie z serwisem Sony, który mi uśwaidomił różnice pomiędzy Team-ami HANDYCAM i ALPHA, że tak jest i będzie na przyszłość. Musze w sobie wyrobić nawyk kasowania zapamietanych GPS, przed rozpoczęciem fotografowania w nowej(kazdej) lokalizacji.

Dane Assistent Data GPS, mogą mi jedynie przyspieszyć "pierwszy łyk z satelity"

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Miałem na myśli opcję "Us. dan. asysty GPS". Oczywiście GPS Wł.

Po usunięciu "danych asysty" GPS nie oznacza zdjęć, aż nie znajdzie sygnału z satelity i nie zaktywizuje się.
Tak ja to rozumiem.
Gdy włączymy "Użyj dan. asysty GPS" to przez okres ważności będzie oznaczał ostatnio złapanym sygnałem - przydaje się we wnętrzach, gdy sygnał nie jest dostępny.

fotoamator
Gucio50
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Miałem na myśli opcję "Us. dan. asysty GPS". Oczywiście GPS Wł.

Po usunięciu "danych asysty" GPS nie oznacza zdjęć, aż nie znajdzie sygnału z satelity i nie zaktywizuje się.
Tak ja to rozumiem.
Gdy włączymy "Użyj dan. asysty GPS" to przez okres ważności będzie oznaczał ostatnio złapanym sygnałem - przydaje się we wnętrzach, gdy sygnał nie jest dostępny.

Zapytam o to w Sony, ale uważam że jest nieco inaczej.
Miałem kiedyś Smartfona HP z GPS, który pobierał z internetu, tak jak teraz Alpha55, po podłączeniu przez USB, dane asysty GPS. Picrure Motion Browser, pyta czy moze je załadować do aparatu.

Są to obowiązujące przez około miesiąc poprawki kursowe SIRF satelitów GPS, ktore znacznie przyspieszaja algorytm wyliczenia(łapania) pozycji GPS aparatu..
Ale zapytam w Sony.

Aby aparat przestał oznaczać wystarczy wykonać GPS Off i następnie GPS On, przed kolejną sesja zdjęciową.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Może jest tak, jak piszesz :c40
Nie miałem wcześniej do czynienia z GPS i tak to zinterpretowałem... Być może błędnie.
Też poszperam, jak to jest :thumbsup:

Edit.
Masz rację - to są dane pomocnicze przyspieszające określanie położenia. Aktualizowane poprzez program PMB.
Gdy nie ma sygnału po prostu zapisywana jest ostatnia zapamiętana pozycja.

Muszę dla pewności poobserwować zachowanie się GPSa w tym aparacie :)

fotoamator
Gucio50
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Może jest tak, jak piszesz :c40
Nie miałem wcześniej do czynienia z GPS i tak to zinterpretowałem... Być może błędnie.
Też poszperam, jak to jest :thumbsup:

Strony 146 i 147 polskiego PDF-a.
Co jest kurioizalne, to jest tam taki tekst
"Zostaną zarejestrowane ostatnio uzyskane dane o położeniu.
Aby rejestrowane dane o położeniu były prawidłowe, należy
korzystać z aparatu na otwartej przestrzeni"

Oznacza to, że Team Alpha spokojnie dopuszcza, że dane GPS mogą być błędne.
Jeżeli odbiornik GPS nie dostaje czytelnego sygnału z satelitow.
Jesteśmy w budynku, lub dopiero przed chwila przyjechaliśmy na plac przed katedrą. Ha. :D

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Gucio50 napisał(a):

Oznacza to, że Team Alpha spokojnie dopuszcza, że dane GPS mogą być błędne.

Kto tworzy twór pt. Team Alpha? :shock:

Gucio50
Początkujący

Lajam napisał(a):

Kto tworzy twór pt. Team Alpha? :shock:

Ludzie, podobnie jak Team Handycam.

Ale to osobne zespoły o prawdopodobnie różnych pogladach.

Raczej napisałbym p.t. (pleno titulo)