Podziel się wrażeniami!
Jak widać w stopce - mam A500 i A300 oraz parę słoików. I wielki dylemat.
Otóż - nikt mi nie udowodni, że wizjer elektroniczny jest lepszy od normalnego opartego na lustrach czy innych pryzmatach. Tymczasem od paru miesięcy czytam, że Sony będzie wypuiszcać wyłącznie elektroniczne zabawki. Szczerze mówiąc wkurza mnie to, trochę się czuje nabity w butelkę. Gdybym tych parę lat temu wiedział, że ktoś tam na górze będzie miał taki durny pomysł jak wizjer elektroniczny, to kupiłbym D90 zamiast A300. A jakbym chciał mieć zabawkę z elektronicznym wizjerem to bym sobie kupił compact...
Dziś chodzi za mną sprzedaż całego tego stafu i przesiadka na D7000. Owszem, aparat ma wiele braków w stosunku do a500, a koronnym argumentem jest brak odchylanego wizjera który przydaje mi sie w pracy, jednak to wciąż tradycyjna lustrzanka a nie elektroniczny gadżet.
Czy ktoś z Was ma podobny dylemat, czy podobnie czuje się, jakby zostął wpuszczony w maliny? Komu to kurde przeszkadzało?
Nie bardzo podoba mi się jak próbujesz udowodnić, że ja i inni użytkownicy Nexów są ograniczeni manualnie.
Używam Nex-a, w właściwie to kilku modeli od ponad roku.
Zmiana ekspozycji to naprawdę nie problem. Tyle tylko, że ja sprzętu używam, a Ty teoretyzujesz z ogromnym przekonaniem o swojej nieomylności. Wybacz, ale w tym stylu naprawdę nie ma co kontynuować tej rozmowy bo wychodzi na to, że wiesz lepiej w każdym przypadku. Nawet jeśli nie miałeś w życiu tego w rękach.
Pozdrawiam,
Lajam napisał(a):
Zmiana ekspozycji to naprawdę nie problem. Tyle tylko, że ja sprzętu używam, a Ty teoretyzujesz z ogromnym przekonaniem o swojej nieomylności. Wybacz, ale w tym stylu naprawdę nie ma co kontynuować tej rozmowy bo wychodzi na to, że wiesz lepiej w każdym przypadku. Nawet jeśli nie miałeś w życiu tego w rękach.
Nex nie jest stworzony do focenia eventów i nie jest po to by zastąpić lustrzankę. Tak samo jak samochód terenowy nie jest stworzony po to by się nim ścigać na torze wyścigowym. Jeśli się tego nie rozumie to nie ma o czym dyskutować.
Ja to rozumiem, zawarłem to zresztą w jednym z poprzednich postów. To akurat kolega Lajam upiera się, że NEX-em można zrobić wszystko tak samo jak lustrzanką.
armalite napisał(a):
akurat kolega Lajam upiera się, że NEX-em można zrobić wszystko tak samo jak lustrzanką.
Można ale lustrzanką jest wygodniej
armalite napisał(a):
Lajam napisał(a):
Może się ośmieszam, ale piszę to jako posiadacz dość wysokiego modelu lustrzanki jakim jest A850 gdzie akurat guziczków i pokręteł nie brakuje.
... ... ale nie raz byłem na imprezie, gdzie fotografowie wykazywali się małpią zręcznością przestawiając w locie wszystkie parametry. Zrobisz to w Nexie tak samo szybko? To moje gratulacje, jesteś chyba jedyny na świecie...
gustaf napisał(a):
MichalS napisał(a):
gustaf napisał(a):
może zaraz usłyszymy, że jednak pudełkiem jest wygodniej niż a77
Tadeusz napisał(a):
MichalS napisał(a):
gustaf napisał(a):
może zaraz usłyszymy, że jednak pudełkiem jest wygodniej niż a77
A to, czemu miało służyć?? :smileyevil: