Podziel się wrażeniami!
Czy jest jakieś forum, klub fotograficzny lub zawodowa firma, któraz za niewielka opłatą oceni zdjęcia(moje) i powie"
- przy stole proszę sie nie garbić,
- łyzke trzymać wysoko,
- nie siorbać zupy, to na początek.
Chętnie poznałbym krytyczna ocene moich zdjęc.
No i aby cena nie była jakaś straszna, tylko np 50zł-100zł.
Stron www gdzie można pokazać swoje prace by ktoś ocenił jest mnóstwo ,za każdym razem trzeba niestety się rejestrować wymyślać login i hasło .
Skoro jesteś zarejestrowanym użytkownikiem tego forum załóż galerię ,jest wiele osób które ci podpowiedzą co zrobić następnym razem by było lepiej.
Opinię wyrażam na własnym przykładzie ,gdzie poza tym ,że ktoś zauważył ,że zdjęcie było takie sobie lub nawet złe podpowiedział co zrobić by było lepiej.
Jak to mówią pod latarnią najciemniej.
Darowałbym sobie ten niszowy portal pod względem fotografii :smileymrgreen:photomusic napisał(a):
Na "Nk"-forum Fotografia,wątek-Oceniamy zdjęcia.
z przykrością informuję, że nie obyło się bez sprzątania. Dość poważnego sprzątania.
Photomusic za obrażanie forumowiczów otrzymujesz pierwsze i ostatnie ostrzeżenie . Na tym forum nie ma miejsca dla tego typu poczynań. Możesz mieć swoje zdanie na temat nas moderatorów, na temat użytkowników, ale wyrażaj te opinie (nawet najbardziej krytyczne!) bez obrażania innych. Zwłaszcza użytkowników.
Dla pozostałych użytkowników, którzy się tutaj wypowiedzieli w odpowiedzi na słowa photomusic'a: Nie dawajcie się prowokować. Nie warto się dawać ponosić. Jeżeli tylko zauważycie, że którykolwiek użytkownik obraża kogokolwiek (czy to was, czy innych, czy też przejawia się rasistowskimi przesłankami) zgłaszajcie to nam - moderatorom.
Z wątku zniknęły wszystkie posty nie na temat oraz wszystkie treści, które dotyczyły innych użytkowników. Temat wątku jaki jest, każdy wie.
Zachęcam do dyskusji. Tej na temat. A jeśli ktoś ma inne zdanie na temat tego co się tutaj wydarzyło - zapraszam na PW.
Pozdrawiam,
kris
To ja od siebie dodam że ciekawą opcją jest także fotoik.pl
To ja od siebie dodam że ciekawą opcją jest także fotoik.pl
Ale chyba nie sądzisz, że ktoś pokusi się o ocenianie takiej ilości zdjęć, jaką masz w galerii podanej w stopce?
Poza tym większość tych zdjęć to fotki rodzinno-albumowe - bądźmy szczerzy, w większości przypadków nie mają żadnej wartości artystycznej (którą chciałbyś oceniać), natomiast mają dla Ciebie wartość sentymentalną, a tej nikt z nas nie będzie oceniał.
Ponieważ jakiś czas temu pozwoliłem sobie z grubsza obejrzeć tą galerię, wymienię kilka zastrzeżeń natury estetycznej (powtarzają się na wielu zdjęciach):
- tryb Auto (czyli brak kontroli nad zdjęciem, którą oddajesz elektronice)
- umieszczanie istoty zdjęcia po środku kadru - całkowite pominięcie trójpodziału czy złotego podziału w komponowaniu kadru
- bardzo często brak ostrości na obiekcie, który ma być tym ważnym
- nadmierne i bezcelowe używanie lampy błyskowej (vide tryb Auto)
- przekłamania w kolorach (znów tryb Auto i brak korekcji AWB)
Do tego dochodzi jeszcze jedna rzecz - brak pomysłu na zdjęcie. Bo sztuka to nie tylko odpowiednie ustawienie parametrów, ale przede wszystkim pokazanie czegoś ciekawego na zdjęciu.
To nie złośliwość, to moja - zapewne subiektywna, choć absolutnie nie perfidna! - ocena.
I dla jasności - nie neguję rodzinno-dokumentacyjnego pstrykania fotek - sam mam takich mnóstwo, ot, choćby po to, żebym na starość miał się z czego pośmiać (o ile będę pamiętał, że ja mam ). Ino to nie są zdjęcia do oceny, bo i nie po to powstały. Nie niosą żadnego przesłania artystycznego, za to mają duży bagaż emocji.
Wracając zaś do meritum - uważam, ze powinieneś ze swojej galerii wyselekcjonować zdjęcia nie-rodzinne i nie-dokumentacyjne, i te właśnie - nazwijmy je artystyczne - sukcesywnie poddawać naszej ocenie.
I to nie jest zaśmiecanie, po to właśnie istnieje Galeria na forum.
Lars napisał(a):
Wracając zaś do meritum - uważam, ze powinieneś ze swojej galerii wyselekcjonować zdjęcia nie-rodzinne i nie-dokumentacyjne, i te właśnie - nazwijmy je artystyczne - sukcesywnie poddawać naszej ocenie. .
google moim przyjacielem
http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_ko ... ialu/id/60" target="_blank
Proponuję również inne poradniki z zakresu fotografii - czy to na powyższej stronie, czy na innych. No a w konsekwencji bardziej świadome posługiwanie się aparatem i korzystanie z dobrodziejstwa trybów PASM.
Lars napisał(a):
google moim przyjacielem
http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_ko ... ialu/id/60" target="_blank
.
Gucio50 napisał(a):
Muszę sprawdzić w manualu czy A55 nie ma przypadkiem mozliwosci wyświetlenia linii trójpodziału w wizjerze w trakcie fotografowania?