anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jasne zoomy

Gucio50
Początkujący

Jasne zoomy

edit kris:
wydzielone z wątku:
wyłączanie się a77

Teraz pozostaje mi czekać na 16-85 2.8 to bedzie dopiero kosztowało.
Przed nami jeszcze "światło" 1.8 dla tego zakresu.

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ta Sigma była na Airshow. Podpinałem się do niej z Nexem C3 i przejściówką Canonowską.

Niestety obiektyw niespecjalnie chciał współpracować.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Lajam napisał(a):

Ta Sigma była na Airshow. Podpinałem się do niej z Nexem C3 i przejściówką Canonowską.

Niestety obiektyw niespecjalnie chciał współpracować.

Podobno nie miał baterii :c20 .
A był jeszcze obiektyw Sigma 300-800 F5.6 APO EX DG HSM (chyba z mocowaniem do Nikona) ale on już takiego wrażenia nie robi. Nie pamiętam ale chyba Bambi się nim zainteresował - ale też z NEX-em :P ).

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja miałem chyba najdłużej przypiętego Nexa do 300-800, Bambi był chwilkę.

Nawet mam Twoją fotkę wykonaną tym zestawem... :P

profile.country.PL.title
Dibo..
Poszukiwacz

Tak zapytam z ciekawości: ile ta Sigma ważyła ? :D

FF | APS-C | 8 | 18-250 | 16-50 | 35 | 135 | HVL-F58AM
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Dibo napisał(a):

Tak zapytam z ciekawości: ile ta Sigma ważyła ? :D

Sigma 200-500/2,8 waży ok. 15,5 kg natomiast Sigma 300-800/5,6 to przy niej piórko - ok.6 kg.

profile.country.pl_PL.title
joo-----
Początkujący

czy w zoomach można przyjąć zasadę że jeśli mamy kilka obiektywów na tym samym poziomie technologicznym , jedyna poważniejszą różnica jest wielkość ostatniej soczewki , to ten z największą będzie najlepszy ? i najjaśniejszy

np 55mm, 62mm i 67mm

czy można tez przyjąć zasadę ze obiektyw z najmniejszą osiągalna przysłoną będzie ostrzejszy od podobnego , znacznie ciemniejszego ?

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

joo napisał(a):

czy w zoomach można przyjąć zasadę że jeśli mamy kilka obiektywów na tym samym poziomie technologicznym , jedyna poważniejszą różnica jest wielkość ostatniej soczewki , to ten z największą będzie najlepszy ? i najjaśniejszy

np 55mm, 62mm i 67mm

Nie - nie można przyjąć takiej zasady

joo napisał(a):

czy można tez przyjąć zasadę ze obiektyw z najmniejszą osiągalna przysłoną będzie ostrzejszy od podobnego , znacznie ciemniejszego ?

Nie - nie można przyjąć takiej zasady

Gucio50
Początkujący

joo napisał(a):

np 55mm, 62mm i 67mm

Jedyne, co mozna przyjąć ze 99%pewnością jest to ze jakjosć parametrów o które pytasz zależą od ceny obiektywu i firmy producenta.
Ale nie wprost, np Zeiss z 5000 może być ciemniejszy od Sigmy za 2000.
Napewno jednak sigma 17-70 za 900zł różni się jakościowo od Sigmy 17-70- za 2200

Zwłaszcza kryterium ceny dotyczy obiektywów Sigma 70-300.