anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kupiłem Sony Alpha 55, brak mi wiedzy "fotograficznej?

Gucio50
Początkujący

Kupiłem Sony Alpha 55, brak mi wiedzy "fotograficznej?

Z 10 dni temu.
Mam instrukcję po polsku i po angielsku.

Brak mi jakiejś "szerszej" książeczki.Instrukcja wyjaśnia JAK ZROBIĆ zdjęcie HDR czy też zdjęcie " w nocy z ręki" ale nie wyjasnia PO CO je robić
Takich rzeczy jest więcej, moze jest gdzieś jakiś pdf?

Przydała by mi się jakaś pogłębiona instrukcja do A55.

Tutoriale i Helpy na stronie Sony są nieco "niepogłębione"

21 ODPOW. 21
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Gucio50 napisał(a):

Z 10 dni temu.

Brak mi jakiejś "szerszej" książeczki.Instrukcja wyjaśnia JAK ZROBIĆ zdjęcie HDR czy też zdjęcie " w nocy z ręki" ale nie wyjasnia PO CO je robić

Polecam ten WĄTEK
A jeśli nie wiesz do czego służą konkretne funkcje możesz zapytać na forum - po to właśnie jest.

Początkujący

kris napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Z 10 dni temu.

Polecam ten WĄTEK
A jeśli nie wiesz do czego służą konkretne funkcje możesz zapytać na forum - po to właśnie jest.

Ale ja lubię bardzo czytać (60l)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Gucio50 napisał(a):

Ale ja lubię bardzo czytać (60l)

w takim razie polecam zakup książki. Troszkę pozycji wymienili forumowicze:
Temat: Kurs fotograficzy...
Jaką ksiązkę dla bardzo początkującego

Tylko, że w książkach tych znajdziesz informacje dotyczące fotografii i obróbki. Wątpię by któraś z pozycji opisywała funkcję Twojego aparatu np. "z ręki o zmierzchu", dlatego namawiam o napisanie, czego chciałbyś się dowiedzieć, zapewne ktoś odpisze. Wtedy CTRL+C, otwieramy notatnik lub inny edytor, CTRL+V i drukujemy :D

Tadeusz.O
Doradca

Gucio50 napisał(a):

.Instrukcja wyjaśnia JAK ZROBIĆ zdjęcie HDR czy też zdjęcie " w nocy z ręki" ale nie wyjasnia PO CO je robić

Krótko:
HDR - jak robisz zdjecie "normalnie" i masz np. dobrze naswietlone to, co jasne, a to co w cieniu jest całkiem czarne, za pomoca tej funkcji można "rozjaśnic te cienie" - czyli HDR zwiększa rozpietość tonalną matrycy (w uproszczeniu).

W nocy z reki - wieczorem jest mało swiatła więc potzrbujemy statywu. A jak go nie mamy? Zdjęcie wychodzi rozmazane albo zaszumione. Dzięki tej funkcji mozemy bez statywu zrobić nie rozmazane zdjęcie i zdecydowanie mniej "szumiace".

Mam nadzieję, że w miarę przystępnie, choć krótko, wyjaśniłem.

Jeszcze masz jakieś "po co"? :c20
Pytaj, spróbujemy wyjaśnić.

------------------------------
fotoamator
Gucio50
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

.Jeszcze masz jakieś "po co"? :c20

{D}
Czy Alpha55 ma mozliwość "zmiękczania zdjęć" czy też muszę kupić filtr zmiekczający do fotografowania babci?

oldguest
Początkujący

Gucio50 napisał(a):

Tadeusz napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Czy Alpha55 ma mozliwość "zmiękczania zdjęć" czy też muszę kupić filtr zmiekczający do fotografowania babci?

Aby "zmiękczyć babcię" :D (domniemuję że chodzi o pozbycie się zmarszczek) skorzystaj z programu portret, ewentualnie zmniejsz poziom wyostrzania. Jeśli to będzie za mało to musisz sprawę załatwić poprzez właściwą obróbkę. Zainstaluj sobie np. Picasa - darmowy program, z którym na pewno sobie poradzisz.

Gucio50
Początkujący

franek4always napisał(a):

ewentualnie zmniejsz poziom wyostrzania. .

{D}{P}
Jak to zrobić?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Gucio50 napisał(a):

Jak to zrobić?

przycisk Fn => ostatnia pozycja z prawej strony - Strefa Twórcza => Więcej => 3 pozycja to ostrość, ustaw na -3

Tadeusz.O
Doradca

Gucio50 napisał(a):

Tadeusz napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Niestety, aparaty :c56 nie posiadają funkcji obróbki zdjęć. Można, tak jak koledzy napisali zmniejszyć wyostrzanie, a jeszcze lepiej zastosować stary "patent" portretowy - nałożyć na obiektyw pończochę nylonową - bardzo ładnie zmiękcza portrety.
Ale tak czy owak - z babci nie da się zrobić glamour o brzoskwiniowej cerze, babcie ślicznie wyglądają ze swoimi cudnymi zmarszczkami :)
(Choć ostatnio popełniłem pewnej prababci portret, paskudnie wygładzony, a la "woskowa lalka"... i babci się podobało :) - więc coś jest "na rzeczy")

------------------------------
fotoamator