anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Monitor do obróbki zdjęć - doświadczenia

Misiek025
Początkujący

Monitor do obróbki zdjęć - doświadczenia

Witam.
Znalazłem kilka tematów na forum odnośnie monitorów, ale nie pokryły wszystkich moich pytań, więc wrzucam jako nowy temat.

Chciałbym dowiedzieć się od forumowiczów o doświadczenia ze swoimi monitorami. Zależy mi na opinii wszystkich użytkowników. Tych dla których na razie fotografia to pasja i tych dla, których jest to zarobek.

Posiadam standardowego lapka(jak go kupiłem kosztował 1600 zł) i często się łapie, że u mnie zdjęcie wygląda extra, a już u kogoś na innym monitorze wstyd mi za zdjęcie - ciemne , przekolorowane itp.

Zamierzam zakupić albo laptopa z lepszą matrycą , albo lepszy monitor.

Z forum wiem że wykorzystywane są obydwa rodzaje monitorów - LCD i CRT.

Nie mam styczności z monitorami, które już można nazwać semi profesjonalne (1000 -2000 zł) więc moje pytanie:

Czy dobry CRT (sprawdzony - mam dostęp do sklepu z dużą ilością takiego sprzętu) jeszcze niezużyty typu Eizo, Sony, Dell będzie miał lepsze kolory i kontrast niż nowy LCD typu http://www.ceneo.pl/2142544s lub Eizo do 2000 zł ?

Pozdrawiam i dzięki za opinie.

33 ODPOW. 33
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Misiek025 napisał(a):

pawelszymanski6 napisał(a):

jak chcesz się czegoś dokładnie dowiedzieć na temat monitorów które warto kupić to odezwij się do http://klubkm.pl/forum/member.php?u=4795" target="_blank" target="_blank on ma sporą wiedzę na ten temat ;)

Wykorzystam inf.

A ktoś pracuje na CRT-kach ? Czy jest jakiś model, z którego jest ktoś szczególnie zadowolony ? Z tego co pamiętam to chyba Tadeusz pisał że na jakimś pracuje ?

Wiadomo że szukając będę musiał zwrócić uwagę czy nie jest już zużyty itp. ale niektóre model mają szczególnie dobry kontrast i kolorki. U mnie w pracy gdzie jeszcze w niektórych miejscach CRT-ki są to chodzę na LG sprawdzać kolory obrobionych zdjęć, ale jeszcze trochę będą drzwi zamykać jak będę się zbliżał.

Z CRT jest taki problem, że zostały już tylko używki po firmach, a co za tym idzie są już mocno zużyte. Lcd to chyba jedyne rozsądne wyjście.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Paweł weź tam powstawiaj jakieś kropki czy przecinki ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Misiek025 napisał(a):

A ktoś pracuje na CRT-kach ? Czy jest jakiś model, z którego jest ktoś szczególnie zadowolony ? Z tego co pamiętam to chyba Tadeusz pisał że na jakimś pracuje ?

Masz dobra pamięć :D
Owszem, używam od kilku lat, z powodzeniem 19" iiyamy HM903DT A. Dobrze, że mam "biurko" w rogu pomieszczenia, to mi jego tył nie przeszkadza :) Sprawuje się dobrze, kolory ma OK (wszystko można ustawić - szkoda, że nie mam kalibratora, ale metodą na oko też dałem radę - odbitki z labu i z drukarki są takie jak na monitorze). Zewnętrzny przycisk pozwala na szybkie przełączenie pomiędzy opcją "tekst" - nie wali po oczach wtedy, a opcją "zdjęcia" - dobre do obróbki, ale np. czytać forum się nie da bez bólu oczu po pewnym czasie ;)
Niestety, ma już sporo latek i pracuje w tej chwili na górnej granicy możliwości, więc pewnie czeka mnie w niedługim czasie wymiana - i chyba będzie to LCD, jaki? Będę myślał, jak do tego dojdzie - technologia i ceny (oraz okazje) się zmieniają.

Największą zaletą dlla mnie przy jego zakupie było to, że oferował znakomitą jakość za niewielkie pieniądze: był to podobno "leżak magazynowy" - zapłaciłem chyba ze 300 zł + potem 90 za znalezienie i usunięcie "zimnego lutu" (jego ówczesna wartość - nowego - to było ponad 2 tys. zł) - służy mi już ok. 5 lat, chyba było warto?

I jeszcze jedno - ważne jest, by do (dobrego) CRT mieć dobrą kartę graficzną. Mam ustawioną częstotliwość 100Hz (wcześniej miałem 120Hz @NVidii, teraz ma Radka i nie potrafi tyle wyciągnąć), co pozwala na wielogodzinne sesje przed monitorem bez zmęczenia oczu.

------------------------------
fotoamator
Misiek025
Początkujący

Postaram się poszukać CRT-ka, a jak się nie uda to LCD. Dzięki za informacje.

profile.country.pl_PL.title
Lars..
Początkujący

Nie szukaj CRT, to ślepa uliczka. Nie znajdziesz młodszego (rok produkcji) niż 6 lat - oczywiście z tych mających zastosowanie w obróbce foto.
Nie wiesz, w jakim stanie kupisz CRT, jak mocno zużyta będzie lampa. Szkoda pieniędzy.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Lajam napisał(a):

Z fajniejszych propozycji w okolicach 2 tysięcy mogę polecić:
- NEC P221W
- Eizo S2233WE

Rencami i nogami podpisuję się pod NEC P221W

Misiek025
Początkujący

Hejka. Ciąg dalszy pytań.

W lipcu kupuje NECa P221W - dla mojej amatorskiej obróbki zdjęć starczy.

Czy taki monitor ma w sobie możliwość regulacji kontrastu, światła itp ?
Bo nie wiem czy zrobi różnice jeśli podłącze go do lapka, gdzie pewnie nie będę miał możliwości jego korekcji z poziomu Windy czy lepiej podłączyć go do dobrej grafiki w stacjonarnym kompie ?
Zaznaczam że laptop ma wyjście tylko VGA i pewnie max rozdzielczość monitora na tym wyjściu będzie 1024x768

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

moim zdaniem podłączanie takiego monitora pod analogowe wyjście (tak rozumiem vga) jest bez sensu.

Jak chcesz się więcej dowiedzieć o monitorze odezwij się do Asterixa on ma ten monitor :)

EDIT tu masz artykuł o tym monitorze http://www.purepc.pl/monitory/nec_p221w

Misiek025
Początkujący

Wiadomo że cyfrowe łącze daje wielką różnice w wyświetlaniu zdjęć czy filmów w postaci wyświetlanych detali i ich jakości, ale czy by miało wpływ na kontrast i jasność ?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Kabel VGA nie jest taki zły, serio.
A o rozdzielczość się nie bój. :)