Podziel się wrażeniami!
Mam już na oku SONY DSLR-A550L Cena mnie troche powala, no ale trudno. Chodzi mi bardziej o obiektyw. Chce taki, żeby zdjęcia w ruchu się nie rozmazywały. Na tej stronce, której podałam nie jest napisane dużo o obiektywie, ale pisze: Programy tematyczne: Makro, Portret, Nocne ujęcie, Krajobraz, Zachód słońca, Sport Z tego co się orientuje program SPORT oznacza robienie zdjęć w ruchu. Czy jakbym kupiła całą tą lustrzankę wraz z obiektywem (ta w linku) to mogłaby mnie zadowolić, jeżeli chodzi o robienie zdjęć w ruchu? Jakie inne lustrzanki SONY możecie polecić i obiektywy? Jestem zupełnym laikiem, ale chce wybrać dobrą lustrzankę. Pomożecie?
Ja mam do Was pytanko. Na fotobasi nie ma napisane czy w tym obiektywie 55-200 jest silniczek, a są dwa obiektywy 55-200. Z silniczkiem i bez. No i pytanie czy to jest obiektyw z silniczkiem? A może się mylę
Ja mam do Was pytanko. Na fotobasi nie ma napisane czy w tym obiektywie 55-200 jest silniczek, a są dwa obiektywy 55-200. Z silniczkiem i bez. No i pytanie czy to jest obiektyw z silniczkiem? A może się mylę
No to muszę sprawdzić Dzięki
Teraz z ręką na sercu przysięgam, że szukałam i nie znalazłam tej info, o którą za raz zapytam :smileyredface:
Chodzi o to, że nie wiem co oznaczają te literki. Np. SONY DSLR-A500Y lub SONY DSLR-A500L? Czy to jest rodzaj mocowania? Bo nie mam pojęcia :smileyredface:
Teraz z ręką na sercu przysięgam, że szukałam i nie znalazłam tej info, o którą za raz zapytam :smileyredface:
Chodzi o to, że nie wiem co oznaczają te literki. Np. SONY DSLR-A500Y lub SONY DSLR-A500L? Czy to jest rodzaj mocowania? Bo nie mam pojęcia :smileyredface:
jesteś wielki! Znowu Ci muszę podziękować
Przyznam, że nie domyśliłam się, że to będzie ten temat. W końcu temat brzmi "Doradźcie", a nie "Co oznaczają te literki?"
Trudno jest przebrnąć przez całe forum w poszukiwaniu jednego tematu :smileyredface:
No nic, mam nadzieje, że na następne pytanie, które może kiedyś zadam znajdę odpowiedz
jesteś wielki!
To ja jeszcze wrócę do filtrów.
Quartz napisał(a):
Jeśli nie wiesz obecnie nic o filtrach, to poczekaj z zakupami do czasu dokształcenia się.
Filtr ma za zadanie albo chronić obiektyw (nie polecam, tanie filtry pogarszają jakość zdjęć) albo wpływać na zdjęcie w różny sposób.
Dzięki za tak wyczerpującą dopowiedz Tylko szkoda, ze połowy z tego nie rozumiem http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_lol.gif
Dzięki za tak wyczerpującą dopowiedz Tylko szkoda, ze połowy z tego nie rozumiem http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_lol.gif
A dokładnie, których słów?piotruso napisał(a):
Jagoda najpierw oswój się z lustrzanką (podejrzewam, że początki mogą być trudne a wyniki niekoniecznie będą zadowalające), porób zdjęcia no i poczytaj trochę o fotografii czy to książek czy też w internecie jest dużo ciekawych stron. Po pewnym czasie zorientujesz się czego Ci brakuje, jakie efekty chcesz uzyskiwać i wtedy pomyślisz o dokupieniu akcesoriów.
Tak przykładowo: http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_twisted.gif
Przy większym zainteresowaniu makro możesz zainteresować się pierścieniami pośrednimi systemowymi lub przejściówką na M42 i pierścieniami z tym mocowaniem lub nawet mieszek makro a do tego jakiś fajny obiektyw z mocowaniem M42