anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Początkująca. Body A550, ale jaki obiektyw???

4036-----
Początkujący

Początkująca. Body A550, ale jaki obiektyw???

Mam już na oku SONY DSLR-A550L Cena mnie troche powala, no ale trudno. Chodzi mi bardziej o obiektyw. Chce taki, żeby zdjęcia w ruchu się nie rozmazywały. Na tej stronce, której podałam nie jest napisane dużo o obiektywie, ale pisze: Programy tematyczne: Makro, Portret, Nocne ujęcie, Krajobraz, Zachód słońca, Sport Z tego co się orientuje program SPORT oznacza robienie zdjęć w ruchu. Czy jakbym kupiła całą tą lustrzankę wraz z obiektywem (ta w linku) to mogłaby mnie zadowolić, jeżeli chodzi o robienie zdjęć w ruchu? Jakie inne lustrzanki SONY możecie polecić i obiektywy? Jestem zupełnym laikiem, ale chce wybrać dobrą lustrzankę. Pomożecie? :c20

84 ODPOW. 84
4036-----
Początkujący

Ja mam do Was pytanko. Na fotobasi nie ma napisane czy w tym obiektywie 55-200 jest silniczek, a są dwa obiektywy 55-200. Z silniczkiem i bez. No i pytanie czy to jest obiektyw z silniczkiem? A może się mylę ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Ja mam do Was pytanko. Na fotobasi nie ma napisane czy w tym obiektywie 55-200 jest silniczek, a są dwa obiektywy 55-200. Z silniczkiem i bez. No i pytanie czy to jest obiektyw z silniczkiem? A może się mylę ;)

uważam, że będzie to wersja II czyli silnikiem SAM
nie mniej jednak nic nie stoi na przeszkodzie byś się skontaktowała ze sklepem i potwierdziła u źródła :c20

Początkujący

No to muszę sprawdzić :) Dzięki :c20
Teraz z ręką na sercu przysięgam, że szukałam i nie znalazłam tej info, o którą za raz zapytam :smileyredface:
Chodzi o to, że nie wiem co oznaczają te literki. Np. SONY DSLR-A500Y lub SONY DSLR-A500L? Czy to jest rodzaj mocowania? Bo nie mam pojęcia :smileyredface:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Teraz z ręką na sercu przysięgam, że szukałam i nie znalazłam tej info, o którą za raz zapytam :smileyredface:
Chodzi o to, że nie wiem co oznaczają te literki. Np. SONY DSLR-A500Y lub SONY DSLR-A500L? Czy to jest rodzaj mocowania? Bo nie mam pojęcia :smileyredface:

muszę Cię zmartwić bo było na forum :smileymrgreen:
są to oznaczenia handlowe, które informują co zawiera zestaw. Czy i jaki obiektyw jest dodawany do aparatu.
Więcej na temat tych literek znajdziesz tutaj:LINK

Początkujący

jesteś wielki! Znowu Ci muszę podziękować :D :c37
Przyznam, że nie domyśliłam się, że to będzie ten temat. W końcu temat brzmi "Doradźcie", a nie "Co oznaczają te literki?" :slight_smile:
Trudno jest przebrnąć przez całe forum w poszukiwaniu jednego tematu :c12 :smileyredface:
No nic, mam nadzieje, że na następne pytanie, które może kiedyś zadam :D znajdę odpowiedz :c22

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

jesteś wielki!

a tam od razu wielki - ma po prostu wielką bazę "ulubionych" :smileymrgreen:

Przyznam, że nie domyśliłam się, że to będzie ten temat. W końcu temat brzmi "Doradźcie", a nie "Co oznaczają te literki?" :smileyhappy:

to nie jest głupi pomysł - stworzę za chwilkę taki temat :D

piotruso
Znawca

To ja jeszcze wrócę do filtrów.

Quartz napisał(a):

Jeśli nie wiesz obecnie nic o filtrach, to poczekaj z zakupami do czasu dokształcenia się.
Filtr ma za zadanie albo chronić obiektyw (nie polecam, tanie filtry pogarszają jakość zdjęć) albo wpływać na zdjęcie w różny sposób.

Nie, filtr nie ma zadania chronić obiektywu (choć są specjalne "filtry" ochronne czyli szkło o jak największej przepuszczalności światła i jak najmniejszym wpływie na efekt końcowy). Do ochrony obiektywu jest dekielek. Filtr ma "wpływać na zdjęcie w różny sposób" czyli modyfikować obraz, który dociera do elementu rejestrującego w określony, oczekiwany przez nas sposób. Dlatego też jest tak dużo rodzajów filtrów bo każdy z nich w inny sposób modyfikuje obraz.
Jagoda :) najpierw oswój się z lustrzanką (podejrzewam, że początki mogą być trudne a wyniki niekoniecznie będą zadowalające), porób zdjęcia no i poczytaj trochę o fotografii czy to książek czy też w internecie jest dużo ciekawych stron. Po pewnym czasie zorientujesz się czego Ci brakuje, jakie efekty chcesz uzyskiwać i wtedy pomyślisz o dokupieniu akcesoriów. Na początek lustrzanka dual kit czyli np. Sony A500Y, torba na sprzęt no i może zestaw do czyszczenia (czyli ściereczka z mikrofibry, gruszka, lenspen). Zastanowiłbym się też nad drugim akumulatorem.
A teraz coś na później. Jeżeli lubisz makro to kupując taki zestaw jak Twój pomyślałbym nad soczewką Raynox DCR 250 - +8 dioptrii lub Raynox DCR 150 - +4,8 dioptrii. Mają tą przewagę nad zwykłymi soczewkami, że są zestawem soczewek a więc korygowane optycznie. Jeżeli nie zdecydowałabyś się na Raynoxa a chciałabyś spróbować czy też zobaczyć inne możliwości to do makro możesz wykorzystać jakiś inny obiektyw z manualną przysłoną (chyba najtaniej jakiś obiektyw od Zenita) mocowany odwrotnie do Twojego obiektywu lub bezpośrednio do body poprzez specjalny pierścień odwrotnego mocowania - też lepiej się spisze od prostej soczewki. Przy większym zainteresowaniu makro możesz zainteresować się pierścieniami pośrednimi systemowymi lub przejściówką na M42 i pierścieniami z tym mocowaniem lub nawet mieszek makro a do tego jakiś fajny obiektyw z mocowaniem M42 (efekty w galeriach np. Szfendaka).
Filtry - zależy od efektów jakie chcesz uzyskać. Najpotrzebniejszymi filtrami w fotografii cyfrowej są filtr polaryzacyjny, połówkowe szare i szare (ich efektów praktycznie nie można podrobić w programach graficznych a innych można, choć coraz częściej przy nowoczesnych sposobach rejestracji i obróbki HDR to i połówkowy szary jest coraz mniej przydatny).
Lampa błyskowa - też przydatne akcesorium. Służy przecież nie tylko do oświetlania ale najczęściej do doświetlania planu zdjęciowego. Niech cię więc nie zmyli fakt, że dużo osób fotografując w pełnym słońcu używa lampy błyskowej. Aby rozświetlić cienie, aby zmniejszyć kontrasty, aby wyrównać oświetlenie stosuje się lampę błyskową w dobrze oświetlonych miejscach.
Ale to później, jak troszkę nabierzesz wprawy w pracy z lustrzanką. A dlaczego zachęcamy do lektury? Praktycznie wszystkie te możliwości są opisane w internecie, co z czym i jak się łączy, jakie można efekty uzyskać. Naprawdę nie sposób wszystkiego opisać szczególnie gdy nie zna się osoby oczekującej efektów ani nie wiadomo czego ona konkretnie oczekuje. No i nikt nie mówił, że hobby to tani sposób spędzania czasu (fotografia, szczególnie lustrzanką do takich nie należy).
A po przeczytaniu tego posta nie zniechęcaj się i pytaj. Odpowiadać też będziemy.

Miało być tylko o filtrach a wyszło jak zwykle. Ech :c43

4036-----
Początkujący

Dzięki za tak wyczerpującą dopowiedz :) Tylko szkoda, ze połowy z tego nie rozumiem http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_lol.gif

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Dzięki za tak wyczerpującą dopowiedz :) Tylko szkoda, ze połowy z tego nie rozumiem http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_lol.gif

A dokładnie, których słów?
Może na początek nie trzeba rozumieć? Poczytaj trochę teorii, porób zdjęć, wiele rzeczy stanie się zrozumiałych. Fotografia to mimo wszystko sztuka. Nie ma powodu rozumieć wszystko od razu.
Piotruś ładnie napisał:

piotruso napisał(a):

Jagoda :) najpierw oswój się z lustrzanką (podejrzewam, że początki mogą być trudne a wyniki niekoniecznie będą zadowalające), porób zdjęcia no i poczytaj trochę o fotografii czy to książek czy też w internecie jest dużo ciekawych stron. Po pewnym czasie zorientujesz się czego Ci brakuje, jakie efekty chcesz uzyskiwać i wtedy pomyślisz o dokupieniu akcesoriów.

------------------------------
fotoamator
4036-----
Początkujący

Tak przykładowo: http://picsrv.fora.pl/images/smiles/icon_twisted.gif
Przy większym zainteresowaniu makro możesz zainteresować się pierścieniami pośrednimi systemowymi lub przejściówką na M42 i pierścieniami z tym mocowaniem lub nawet mieszek makro a do tego jakiś fajny obiektyw z mocowaniem M42