anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

program do nanoszenia dat

bozena626
Początkujący

program do nanoszenia dat

Hej jestem nowa na tym forum :)
Mam pytanie odnośnie programu PMB Sony, mianowicie chodzi mi o nanosze dat na zdjęciach. Wiem jak dodawać na pojedyńczych zdjęciach datę, natomiast czy byłaby możliwość dodatnia dat na kilkunastu zdjęciach równocześnie. Podobno są programy do nanoszenia dat na kilkunastu zdjęciach jednocześnie. Miał ktoś z tym styczność może?
Pozdrawiam

19 ODPOW. 19
bozena626
Początkujący

Dzieki za szybką odpowiedź. Jedna rzecz mnie dalej zastanawia. Dlaczego nie mogę $E36867 tym kodem dodawac dat do wszystkich zdjęc. Zdjęcia mam zapisane na Moich Dokumentach---> Moje obrazy---> podkatalog z datami przerzucenia na komputer. Co w miejscu $ i E powinnam wpisac?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

bozena626 napisał(a):

Dzieki za szybką odpowiedź. Jedna rzecz mnie dalej zastanawia. Dlaczego nie mogę $E36867 tym kodem dodawac dat do wszystkich zdjęc. Zdjęcia mam zapisane na Moich Dokumentach---> Moje obrazy---> podkatalog z datami przerzucenia na komputer. Co w miejscu $ i E powinnam wpisac?

Mnie też to zastanawia. Ten kod wziąłem z pomocy tego programu i oznacza od po prostu nic innego jak (w mocnym skrócie) "wpisz na zdjęciu datę wykonania fotografii. Pobierz ją z danych EXIF". I nie ma to nic wspólnego z lokalizacją fotek na dysku :c20

Być może nie masz danych exif w zdjęciu (exif to zaszyte przez aparat w zdjęciu informacje m.in. data, model aparatu, wartość iso, przysłony itd.). Możesz sprawdzić, czy masz exif na zdjęciu w prosty sposób. Otwórz zdjęcie programem irfan, następnie naciśnij na klawiaturze literkę "E". Jeśli wyskoczy okienko z informacjami EXIF to znaczy, że masz (możesz też zobaczyć jakie informacje masz oraz czy jest tam data zrobienia zdjęcia). Jeśli okienko nie wyskoczy tzn., że nie masz danych EXIF na zdjęciu.

Początkujący

Po naciśnięciu klawisza E pojawia mi sie okno z napisem:
Nie mogę załadować modułu:"METADATA.DLL"!
Proszę pobrać i zainstalować Moduły(Plugin'y) ze strony internetowej Irfan View !

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

bozena626 napisał(a):

Po naciśnięciu klawisza E pojawia mi sie okno z napisem:
Nie mogę załadować modułu:"METADATA.DLL"!
Proszę pobrać i zainstalować Moduły(Plugin'y) ze strony internetowej Irfan View !

Ściągnij brakujące pluginy: LINK

Początkujący

Ściągnęłam pluginy i jest ok :-) Teraz jeszcze pod datą jest godzina a bym wolała bez godziny. Jak jeszcze jest możliwość żeby data była pisana dzień-miesiąc-rok bo jest odwrotnie.

bozena626
Początkujący

Witam
Czy jest możliwość aby na zdjęciu była tylko data bez godziny ? :c69

profile.country.pl_PL.title
spolghost1lgexk
Nowicjusz

np tak:
$T(%d.%m.%Y)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ghost napisał(a):

np tak:
$T(%d.%m.%Y)

wtedy pojawi się data ostatniej edycji, która może się zgadzać z prawdziwą datą wykonania fotki lub nie. Moim zdaniem lepiej jest użyć danych z EXIFa....

wpisz w polu tekst taką komendę:
$E36867(%d.%m.%Y)

:c22

Początkujący

Wszystko jest teraz ok. :c19
Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję :c22 :c22 :c22
Jestem bardzo mile zaskoczona , że taką otrzymałam pomoc.
Walczyłam z tymi zdjęciami już ponad 3 lata, wpisując ręcznie. Nikt mi nie umiał pomóc.
Krisowi należy się dobra wódeczka. :c55

Pozdrawiam
Bożena

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

bozena626 napisał(a):

Wszystko jest teraz ok. :c19
Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję :c22 :c22 :c22
Jestem bardzo mile zaskoczona , że taką otrzymałam pomoc.
Walczyłam z tymi zdjęciami już ponad 3 lata, wpisując ręcznie. Nikt mi nie umiał pomóc.

:shock:
nie zazdroszczę!
Dobrze, że wreszcie się skusiłaś na forumową pomoc :smileythumbsup:

bozena626 napisał(a):

Krisowi należy się dobra wódeczka. :c55

:smileyredface:
Miło mi, że mogłem się przydać :c22