anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Program do zdjęć panoramicznych

profile.country.pl_PL.title
mlodyzolw
Poszukiwacz

Program do zdjęć panoramicznych

Szukam łatwego i dobrego programu do przeróbki zdjęć na zdjęcie panoramiczne.

11 ODPOW. 11
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

mlodyzolw napisał(a):

W programie Hugin nie mogę się połapać jak zrobić panoramę. Proszę o jakiś poradnik. :)

Ja praktycznie korzystam z trybu automatycznego a więc jako najprostszy opiszę taki tryb.
Po zainstalowaniu programu uruchamiasz Hugin Panorama Creator (mam nadzieję, że pod popularnym OS-em też ma taką nazwę, w tej chwili nie mogę tego sprawdzić). Otwiera Ci się okna gdzie klikasz w przycisk "Wczytaj zdjęcia". Otworzy Ci się okno, w którym wybierasz katalog ze zdjęciami *.jpg (wcześniej na jakimś podglądzie wybierasz zdjęcia do stworzenia danej panoramy) i zaznaczasz je - pierwsze zdjęcie klikasz myszą a potem ostatnie z przytrzymaniem klawisza Shift na klawiaturze (klasyczny wybór kilku plików po kolei). Zdjęcia Ci się załadują, program z danych wczyta typ obiektywu, ogniskową, mnożnik (jeżeli uważasz, że zdjęcie było robione innym obiektywem lub chcesz spróbować czy może inaczej wyglądać możesz spróbować wczytać jakiś inny obiektyw). Ja wykonując panoramy automatycznie nic nie zmieniam. Następnie klikam w przycisk "Wyrównaj" i program zaczyna pracować. Po skończeniu pracy wyświetli się okno podglądu panoramy gdzie korzystam praktycznie z zakładek "rzut" gdzie mogę wybrać wygląd panoramy i "ucięcie" gdzie kadruję panoramę do końcowego efektu. Następnie klikamy w "Utwórz zdjęcie panoramiczne", program otwiera okno zapisu (gdzie i pod jaką nazwą ma zapisać zdjęcie), klikamy OK lub Zapisz i program dalej pracuje. Domyślnie ustawiony jest zapis zdjęcia *.tiff. Ot i cała robota automatyczna. Gdy zdjęcia są z za małą zakładką może się zdarzyć, że program wyświetli, iż nie może znaleźć punktów kontrolnych w kolejnych zdjęciach. Możemy wtedy punkty kontrolne podpowiedzieć "manualnie", program wyświetli nam sąsiednie zdjęcia obok siebie, my pokazujemy, które punkty są tymi samymi na poszczególnych zdjęciach. Oczywiście nie wszystkie panoramy są idealne, linie czasami się załamują a niektóre obiekty (te ruchome) mogą być pokazane we fragmentach (bo tylko z jednego zdjęcia będą dopasowywane). Trzeba więc czasem coś poprawić. Program wyrównuje oczywiście jasność, kontrast ale do jakiego stopnia raczej nie próbowałem. Panoramy robię na ustawieniach manualnych lub z zablokowaną ekspozycją. Acha, gdy chcesz wykonać następną panoramę to klikasz w "Nowy", program proponuję zapisanie wykonanej panoramy ale ponieważ już ją zapisałem jako plik *.tiff to odrzucam ten pomysł (no chyba, że planujemy powrócić do korekt na poziomie składania wtedy zapisujemy tą panoramę jako plik programu Hugin).

P.s. Na pewno program ten oferuje o wiele więcej możliwości ale do tej pory nie były mi potrzebne dlatego opis jest taki trochę po łebkach ale ja tyle wykorzystuję z tego programu. Nie wykonuję panoram sferycznych, nie pamiętam, chyba raz czy dwa zdarzyło mi się zrobić panoramę 360*. Przeważnie wykonuję zdjęcia do panoram z ręki zostawiając trochę miejsca (luźniej kadrując) bo wiem, że ręka drgnie, oś obrotu nie jest w środku optycznym obiektywu itp i dlatego końcową panoramę trzeba będzie jeszcze kadrować.

profile.country.pl_PL.title
mlodyzolw
Poszukiwacz

Dziękuje za pomoc, jutro będę się z tym bawił. :) Pozdrawiam.