anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A55 i żona

Gucio50
Początkujący

Sony A55 i żona

Moja żona polubiła nasz nowy aparat A55.
Zabiera go ze sobą wszędzie, gdzie nie jedziemy razem.

Powstał jednak problem.
Już chyba ze trzeci raz, na początku tego nie kojarzyłem, że zwraca mi aparat w trybie tak ustawionym, że zdjecia są drastycznie przeswietlone.

Oczywiscie niczego świadopmie nie zmienia i zawsze fotografuje w trybia AUTO lub AUTO bez lampy błyskowej.
Za każdym razem wracam do konfiguracji fabrycznej i muszę poprawiać z 3:2 na 16:9 włączyć GPS itd itp.
Prawdopodobnie, prawym kciukiem cos tak ponaciska w AF i byc moze w FN, wątpię jednak aby to, że aparat jest ustawiony na "prześwietlanie"

Szkoda, ze konstruktorzy nie umiescili tych przycisków z lewej strony korpusu, jak to miałem w Sony R1. Ciekawe ilę lat będę porównywał te aparaty.

Podsumowując, miałem kamerę Sony, która miała przycisk BackLite w okolicach włącznika.
Często marnowałem film, niechcący naciskajac go.

Ciekawi mnie CO naciska zona, niestety nie pomyslałem aby to zbadać i wymusiłem ustawienia fabryczne, że uzyskuje ONA ten efekt.

Ot taka ciekawosć.

12 ODPOW. 12
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Zawsze możesz Gucio - żonie spuścić lanie na cztery litery - jest pretekst :c20

Gucio50
Początkujący

Deviant napisał(a):

Zawsze możesz Gucio - żonie spuścić lanie na cztery litery - jest pretekst :c20

Mam ładną i miłą żonę, a fakt że też fotografuje i nie tylko tylko powiększa mój podziw dla niej.

Swoja drogą , nie spodziewałem się, że ktoś na publicznym forum, da popis taki ze zasugeruje bicie kobiety.
To smutne i wcale niewesołe. Mam 60 lat i moze z tego powodu wydaje mi sie nawet baaardzo niestosowne, nawet w żartach.

o tempora o mores :c25

Wracając do sprawy, rozumiem. ze nie masz pojecia. :c44

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Gucio50 napisał(a):

niestety nie pomyslałem aby to zbadać i wymusiłem ustawienia fabryczne

Gucio50 napisał(a):

Za każdym razem wracam do konfiguracji fabrycznej i muszę poprawiać z 3:2 na 16:9 włączyć GPS itd itp.

Normalka przy resetowaniu ustawień do wartości domyślnych ;)
Instrukcja obsługi str: 166.

Gucio50
Początkujący

acinloop napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

niestety nie pomyslałem aby to zbadać i wymusiłem ustawienia fabryczne

Gucio50 napisał(a):

Normalka przy resetowaniu ustawień do wartości domyślnych ;)
Instrukcja obsługi str: 166.

Żałuję ze zresetowałem, odtwarzanie ustawień trochę trwa. Następnym razem przejrzę SETTINGS-y i podpatrzę co ona tam ustawia.

Albo ktoś, fachowiec, wie jakie "niechcące" zmiany moga spowodować efekty prześwietlenia(BackLite)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Gucio50 napisał(a):

Albo ktoś, fachowiec, wie jakie "niechcące" zmiany moga spowodować efekty prześwietlenia(BackLite)

Prawdopodobnie kciukiem wciska guzik AV, blokuje ekspozycję i aparat nie może już korygować parametrów naświetlania. Innej możliwości nie widzę - chyba że kręci kółkiem to może być tak, że wciska guzik AV i kręcąc kółkiem zmienia korekcję ekspozycji.

Gucio50
Początkujący

Lajam napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

Prawdopodobnie kciukiem wciska guzik AV, blokuje ekspozycję i aparat nie może już korygować parametrów naświetlania. Innej możliwości nie widzę - chyba że kręci kółkiem to może być tak, że wciska guzik AV i kręcąc kółkiem zmienia korekcję ekspozycji.

oze blokuje, ale ... ... ..
Nawet wyłączenie aparatu albo wyjęcie akumulatora nie przywraca normalnego fotografowania. Tylko reset do parametrów fabrycznych.

Jeżeli nie znajdzie sie ktoś, kto wie-zgadł, dla mnie EOT

Nie wiem dlaczego, przestałem otrzymywać emailowe informacje o postach. Nie wiem jak to sie stało ze przychodziły, było tak od początku :c37 , a teraz przestały przychodzić??? :c22

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Gucio50 napisał(a):

eżeli nie znajdzie sie ktoś, kto wie-zgadł, dla mnie EOT

Przecież Lajam już pisał i jego wypowiedź jest wg mnie najbardziej trafna.
Zrób tak jak pisał Lajam, korekta ekspozycji na plus (+) i zobaczysz że zdjęcie wyjdzie prześwietlone.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

acinloop napisał(a):

Zrób tak jak pisał Lajam, korekta ekspozycji na plus (+) i zobaczysz że zdjęcie wyjdzie prześwietlone.

Tyle, że korekcja nie powinna działać dla trybu AUTO a w takim rzekomo jest aparat...chyba, że przez AUTO rozumie się tryb "P"

Dla mnie to wszystko jest trochę rozmowy w stylu "coś mi stuka z prawej strony w samochodzie - proszę o pomoc"...

Bez wstawienia przykładowego prześwietlonego zdjęcia nie będzie można nic zdiagnozować - pozostaną tylko domysły, a ze strony Gucia padną kolejne uwagi o braku wiedzy i niefachowości.

Gucio50
Początkujący

acinloop napisał(a):

Gucio50 napisał(a):

eżeli nie znajdzie sie ktoś, kto wie-zgadł, dla mnie EOT

Pomóż, mniej zdolnemu od Ciebie koledze, czyli mnie.
Nie umiem wywołać tego efektu.

Ustawiam pokrętło na AUTO, naciskam AV - i nic się u mnie nie dzieje.
W mojej A55 korekta ekspozycji "udaje się " tylko w trybach A/P/S

Co robie nie tak?
No i wyłączenie aparatu czy wujecie akumulatora nie kasuje efektu "żoninego"