Podziel się wrażeniami!
Witam!
Od miesiąca posiadam lustrzankę Sony 390.... Jestem z niej bardzo zadowolona, ponieważ marzyłam o niej już ponad 2 lata Postanowiłam, że kupię sobie tło do robienia zdjęć, ponieważ robię wiele portretów, a nie mam odpowiedniego tła... Więc mam pytanie: czy to jest dobra decyzja? Czy trzeba jakieś dodatkowe lampy do robienia takich zdjęć?
I jeszcze z innej beczki:
Czy można i na jakim programie wyciąć osobę ze zdjęcia i wkleić ją na inne tło?
Strasznie podstawowe pytania zadajesz.
Wydaje mi się, że najpierw powinnaś kupić sobie kilka książek o fotografii i świetle w fotografii. Potem myśleć o tłach, lampach, photoshopach etc.
Proponuję na początek:
- Światło w fotografii - magia i nauka - Steven Biver , Paul Fuqua , F. Hunter
- Photographing People Like a Pro: A Guide to Digital Portrait Photography - David & Charles PLC
- Kompendium Fotografii - National Geographic
Czytaj, aż wszystko zrozumiesz.
agusia4841 napisał(a):
Postanowiłam, że kupię sobie tło do robienia zdjęć
agusia4841 napisał(a):
Czy trzeba jakieś dodatkowe lampy do robienia takich zdjęć?
Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytanie....
Co do książek to mieszkam w małej miejscowości i nigdzie w pobliżu nie ma miejsca gdzie można by było takie kupić... Są one także drogie z tych co szukałam na allegro. W bibliotece kilka wypożyczyłam, ale nie ma tam tych tematów co poszukuje... Został mi więc internet ;D
A co do tych lamp to czy mogłabym prosić jakieś linki ?
A jakież to ambitne pytanie by ciebie mirekkania zadowoliło?mirekkania napisał(a):
Cudownie odkrywcze! 1 miejsce w rankingu "Cudownych rad forumowych"! Absolutny top!mirekkania napisał(a):
Czytaj, aż wszystko zrozumiesz.
Pytanie koleżanki wskazuje, że jest na samym początku swojej drogi fotograficznej. Dlatego warto, żeby najpierw poczytała literaturę i usutematyzowała swoją wiedzę. Stąd wziął się mój post.cezar napisał(a):
A jakież to ambitne pytanie by ciebie mirekkania zadowoliło?mirekkania napisał(a):
Zauważyłeś złośliwą ironię? Być nie może :smileyhappy: Być może. Życzę Ci w takim razie jedynie treściwych komentarzy.mirekkania napisał(a):
Cezarze, skoro aż tak nie odpowiadał Ci mój sposób pisania, że uciekłes się do złośliwej ironii, czemu nie wytknąłeś mi tego poprzez tzw. PW.
cezar napisał(a):
Zauważyłeś złośliwą ironię? Być nie może
napisać dobrą złotą radę popartą jakimś ogólnym wodolejstwem
mirekkania i cezar - dość "słodzenia" sobie wzajemnie, proszę o zakończenie OT.
Mam prośbę do : mirekkania i cezar..... Przestańcie sobie ubliżać!
Jak zauważyliście jestem tu nowa, a to powitanie nie było zbyt miłe
Jestem początkująca w fotografowaniu tzn. bardzo długo się już interesuje fotografowaniem i długo fotografuję lecz mam od niedawna lustrzankę . Teraz zaczynam się poważniej zastanawiać nad moim hobby, ponieważ mam 15 lat , uwielbiam robić zdjęcia i coraz bardziej zauważam, że wiem, że nic nie wiem o tym co robię w każdej wolnej chwili.....
Miałam nadzieję, że mi w tym trochę pomożecie, ale to chyba były tylko nadzieje..... Tk więc jak mówi przysłowie: "Nadzieja matką głupich"