anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tło fotograficzne

agusia48-----
Początkujący

Tło fotograficzne

Witam!
Od miesiąca posiadam lustrzankę Sony :c56 390.... Jestem z niej bardzo zadowolona, ponieważ marzyłam o niej już ponad 2 lata ;) Postanowiłam, że kupię sobie tło do robienia zdjęć, ponieważ robię wiele portretów, a nie mam odpowiedniego tła... Więc mam pytanie: czy to jest dobra decyzja? Czy trzeba jakieś dodatkowe lampy do robienia takich zdjęć?

I jeszcze z innej beczki:
Czy można i na jakim programie wyciąć osobę ze zdjęcia i wkleić ją na inne tło?

13 ODPOW. 13
mirekkania
Początkujący

Strasznie podstawowe pytania zadajesz.
Wydaje mi się, że najpierw powinnaś kupić sobie kilka książek o fotografii i świetle w fotografii. Potem myśleć o tłach, lampach, photoshopach etc.
Proponuję na początek:
- Światło w fotografii - magia i nauka - Steven Biver , Paul Fuqua , F. Hunter
- Photographing People Like a Pro: A Guide to Digital Portrait Photography - David & Charles PLC
- Kompendium Fotografii - National Geographic

Czytaj, aż wszystko zrozumiesz.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

agusia4841 napisał(a):

Postanowiłam, że kupię sobie tło do robienia zdjęć

najlepszym rozwiązaniem jest zakup tła kartonowego w kolorze ciemno szarym lub czarnym bo używając oświetlenia z kolorowymi filtrami uzyskasz różne barwy tła.
Z białym to się nie uda.
Tańszym sposobem są odwiedziny w lumpexie i wyszukanie fajnej zasłony za 5-10 zeta.

agusia4841 napisał(a):

Czy trzeba jakieś dodatkowe lampy do robienia takich zdjęć?

jedna lampa z różnymi nasadkami + blenda na początek wystarczy
co do książek to moje propozycje są takie:
"Światło i cień" i "Oświetlenie w fotografii" - Dederki
"Fotografia studyjna" M. Freemana - to biblia dla fotografów, niestety książka wydana w 1993 roku nie doczekała się reprintu. Ciężko dostać a pojawiająca się na allegro osiąga cenę nawet 300 złoty, pozostaje więc szukanie w bibliotekach.

agusia48-----
Początkujący

Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytanie....
Co do książek to mieszkam w małej miejscowości i nigdzie w pobliżu nie ma miejsca gdzie można by było takie kupić... Są one także drogie z tych co szukałam na allegro. W bibliotece kilka wypożyczyłam, ale nie ma tam tych tematów co poszukuje... Został mi więc internet ;D

A co do tych lamp to czy mogłabym prosić jakieś linki ?

profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

mirekkania napisał(a):

A jakież to ambitne pytanie by ciebie mirekkania zadowoliło?

mirekkania napisał(a):

Czytaj, aż wszystko zrozumiesz.

Cudownie odkrywcze! 1 miejsce w rankingu "Cudownych rad forumowych"! Absolutny top!

mirekkania
Początkujący

cezar napisał(a):

mirekkania napisał(a):

A jakież to ambitne pytanie by ciebie mirekkania zadowoliło?

Pytanie koleżanki wskazuje, że jest na samym początku swojej drogi fotograficznej. Dlatego warto, żeby najpierw poczytała literaturę i usutematyzowała swoją wiedzę. Stąd wziął się mój post.
Gdybym uznał te pytania za "niewystarczająco zadowalające", zignorowałbym je.

Cezarze, skoro aż tak nie odpowiadał Ci mój sposób pisania, że uciekłes się do złośliwej ironii, czemu nie wytknąłeś mi tego poprzez tzw. PW. Od wczoraj nie miałeś czasu napisac koleżance nic konstruktywnego, znalazłes się dzisiaj, żeby zatrollować. Brawo. :)

profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

mirekkania napisał(a):

Cezarze, skoro aż tak nie odpowiadał Ci mój sposób pisania, że uciekłes się do złośliwej ironii, czemu nie wytknąłeś mi tego poprzez tzw. PW.

Zauważyłeś złośliwą ironię? Być nie może :smileyhappy: Być może. Życzę Ci w takim razie jedynie treściwych komentarzy.
Pozdrawiam
Cezar :c96 :c96 :c96

mirekkania
Początkujący

cezar napisał(a):

Zauważyłeś złośliwą ironię? Być nie może :slight_smile:
napisać dobrą złotą radę popartą jakimś ogólnym wodolejstwem

Tutaj nie ma mowy o złotej radzie popartej wodolejstwem. Jeśli koleżanka najpierw zajrzy do literatury, odniesie z tego podwójną korzyść:
1. Przyswoi sobie rzetelne, prawdziwe informacje. Fora internetowe niestety pełne są wspomnianego wodolejstwa i czasem więcej z nich szkody niż pożytku.
2. Szybciej zdobędzie potrzebną wiedzę. Bez czekania, aż znajdzie się ktoś kto po raz tysiączny opowie o podstawowym zagadnieniu.

Cezar :c96 :c96 :c96

Witaj w klubie, tez miewam takie zapędy ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

mirekkania i cezar - dość "słodzenia" sobie wzajemnie, proszę o zakończenie OT.
:c98

agusia48-----
Początkujący

Mam prośbę do : mirekkania i cezar..... Przestańcie sobie ubliżać!
Jak zauważyliście jestem tu nowa, a to powitanie nie było zbyt miłe :|

Jestem początkująca w fotografowaniu tzn. bardzo długo się już interesuje fotografowaniem i długo fotografuję lecz mam od niedawna lustrzankę . Teraz zaczynam się poważniej zastanawiać nad moim hobby, ponieważ mam 15 lat , uwielbiam robić zdjęcia i coraz bardziej zauważam, że wiem, że nic nie wiem o tym co robię w każdej wolnej chwili.....
Miałam nadzieję, że mi w tym trochę pomożecie, ale to chyba były tylko nadzieje..... Tk więc jak mówi przysłowie: "Nadzieja matką głupich" :c69