anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

bateryjki do HVL f42am

profile.country.pl_PL.title
armani2414
Początkujący

bateryjki do HVL f42am

Witam, mam pytanie odnośnie baterii do w/w lampy, jakie polecacie aku? jaka pojemność? ;)

36 ODPOW. 36
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A co powiecie na taki zestaw http://www.sony.pl/product/bat-chargers/bcg34hue4
bo mam zamiar w końcu kupić lampę HVL-F42AM co prawda z kompakta mam zwykłe GP ale teraz niezbyt dużo ich używam i często się rozładowują po czasie a ładowanie 16godzin to...wiec myślę czy taka super szybka ładowarka była by w sam raz, na nie przewidziane akcje i szybkie doładowanie....

Tylko chyba żywotność ogniw mocno nie spadnie??

Mam dokładnie ten model ładowarki i powiem, że jest rewelacyjna. Wszystkie akumulatory pięknie się ładują no i szybciutko. Gorąco polecam :smileythumbsup:

Jedynie ładowanie jest dość hałaśliwe ze względu na wysokoobrotowy wentylatorek, który chłodzi ogniwa podczas ładowania. Jednak czas rekompensuje wszelkie niedogodności. :smileythumbsup:

kamil1114
Początkujący

Lajam napisał(a):

A co powiecie na taki zestaw http://www.sony.pl/product/bat-chargers/bcg34hue4
bo mam zamiar w końcu kupić lampę HVL-F42AM co prawda z kompakta mam zwykłe GP ale teraz niezbyt dużo ich używam i często się rozładowują po czasie a ładowanie 16godzin to...wiec myślę czy taka super szybka ładowarka była by w sam raz, na nie przewidziane akcje i szybkie doładowanie....

Tylko chyba żywotność ogniw mocno nie spadnie??

Mam dokładnie ten model ładowarki i powiem, że jest rewelacyjna. Wszystkie akumulatory pięknie się ładują no i szybciutko. Gorąco polecam :smileythumbsup:

Jedynie ładowanie jest dość hałaśliwe ze względu na wysokoobrotowy wentylatorek, który chłodzi ogniwa podczas ładowania. Jednak czas rekompensuje wszelkie niedogodności. :smileythumbsup:

I naprawdę trwa to 15 minut i trzymają tyle co normalnie akumulatory ?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kamil1114 napisał(a):

I naprawdę trwa to 15 minut i trzymają tyle co normalnie akumulatory ?

Jak na moje oko to znacznie lepiej "trzymają" niż ze zwykłej 16 godzinnej ładowarki. Zaobserwowałem to w lampie HVL-56 AM i na bezprzewodowym padzie jakiego używam, żeby sobie pograć na kompie w NBA. :)

Samo ładowanie trwa faktycznie ok.15 minut. Po tym czasie warto jeszcze zostawić na 10 minut akumulatorki żeby się ochłodziły w strumieniu powietrza jaki generuje wentylatorek.

Nawet jeśli takie "turbo-ładowanie" skraca życie akumulatorów to są one już na tyle tanie, że nie ma się co przejmować.

kamil1114
Początkujący

To chyba kupię drugą parę baterii. Tylko po co mi 8 akumulatorów i dwie ładowarki do lampy błyskowej. :slight_smile:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kamil1114 napisał(a):

To chyba kupię drugą parę baterii. Tylko po co mi 8 akumulatorów i dwie ładowarki do lampy błyskowej. :slight_smile:

8 to absolutne minimum. A stara ładowarka się przydaje jako backup... ;)

Ja mam około 24 z czego 3-4 komplety są zawsze do lampy, a reszta służy w domu. Tak czy siak mi mało i dokupię jeszcze z 12 sztuk. :c3

kamil1114
Początkujący

Lajam napisał(a):

kamil1114 napisał(a):

8 to absolutne minimum. A stara ładowarka się przydaje jako backup... ;)

Ja mam około 24 z czego 3-4 komplety są zawsze do lampy, a reszta służy w domu. Tak czy siak mi mało i dokupię jeszcze z 12 sztuk. :c3

:o :o To masz trochę tych akumulatorków. Ja też kiedyś do wszystkiego kupowałem akumulatorki , ale zdenerwowałem się jak musiałem je co dwa dni ładować , a zwykłe baterie działały minimum dwa tygodnie. Teraz domyślam się , że miałem fatalnej jakości te akumulatorki.

flamaster
Początkujący

a @lajam jak z żywotnością tych bateryjek po roku użytkowania?