Podziel się wrażeniami!
Polecam to szkiełko , chyba jestem jego szczęśliwym posiadaczem , jak narazie efekty rysowania tego szkła mnie powaliły, imprezy domowe przy kiepskim świetle, portrety , krajobrazy , architektura i to co lubie najbardziej , a mianowicie panoramowanie. Niedługo zamieszcze troszkę fotek zrobionych zapomocą tego szkła. Szczerze polecam warto mieć ten obiektyw w swoim warsztacie.
Sigma na APS-C to naprawdę godne polecenia szkiełko.
Sam dzierżę w garści od jakiegoś czasu Sony 28/2.8 czyli obiektyw z tematu (bliźniacza konstrukcja tyle, że w szatach Sony)
To moim zdaniem bez wątpienia najsłabsza optycznie stałka w systemie. Niemniej to dość tani "szeroki" kąt dla pełnej klatki, a ja czegoś takiego potrzebowałem gdyż dość trudno mi zebrać fundusze na 16-35/2.8
Dość przyzwoicie ostry w centrum, nawet na pełnej dziurze, AF dość szybki, kompaktowe rozmiary.
Z rzeczy które mnie mniej cieszą: bardzo "nerwowe" rozmycie tła, spada kontrast pod światło (bardzo), spora winieta na pełnej dziurze, aberracje.
Początkowo byłem rozczarowany bo miałem przez pewien czas 16-35 Zeissa i tam było znakomicie, ale postanowiłem że trochę z 28-ką "pobędziemy", szczególnie że wydałem na nie coś ok. 400 zł a stan bardzo przyzwoity, optyka idealna
Wstawię może kilka przykładowych zdjęć w pełnej rozdzielczości.
UWAGA! DUŻE ZDJĘCIE!
generalnie szukam stałki do pomieszczeń w granicach 20-30 mm z jasnym światłem
sonowska 35 ciut za wąska jeszcze
czy to 2.8 nie będzie za ciemne?
no i jaką alternatywę możecie polecić?
proszę, pomóżcie w wyborze
budżet? powiedzmy do 1500 zł
chyba niewiele tego będzie
2.8 to imho nadal ciemnica......zwłaszcza, jak na stałkę.
Coś za coś - MAF 24/2.8 jest za to mała i fajnie leży na Nex-5Nkris napisał(a):
2.8 to imho nadal ciemnica......zwłaszcza, jak na stałkę.
dziękuję za te wszystkie opinie
Michel można gdzieś zobaczyć zdjęcia wnętrz zrobione tą minoltą?
waham się właśnie między nią (kusi żeby wypróbować mimo wszystko) a sigmą, której zakup musiałabym odłożyć troszkę w czasie
2.8 to nie to samo co 1.4 to prawda ale w tej chwili mam kit-a 3.5 (gdzie tą wartość w mieszkaniu wyświetla mi baaaaardzo rzadko ) ale z lampą zewnętrzną daje radę
jest parę używek sigmy 30/1.4 na alle, no właśnie ale... drogiego obiektywu nigdy nie kupowałam w ten sposób
trochę za duże ryzyko jak dla mnie
jako posiadacz 30f/1.4 mogę polecić. jednak jeżeli 35 jest wąska, to może lepiej poświęcić światło na rzecz zakresu i rozejrzeć się za 1750f/2.8?
ghost wolałabym stałkę
bo z tego zakresu, który podałeś to w planach do realizacji nowy sony
a powiedzcie mi jak z szybkością AF w tych starych minoltach?
czy to zależy od egzemplarza?
w stałkach zwykle chodzi o coś, a nie tylko o brak możliwości zmiany ogniskowej. a 28f/2.8 nie daje ani jasności, ani jakości.
za to jest tania i mała. mz dużo ciekawsze jest 35f1/.8
Michel można gdzieś zobaczyć zdjęcia wnętrz zrobione tą minoltą?