anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Test: Sony DT 50 mm f/1.8 SAM

wratislavian
Początkujący

Test: Sony DT 50 mm f/1.8 SAM

207 ODPOW. 207
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja też lubię metal i szkło.
ale jest jeden minus - zimą korzystanie z takich szkiełek daje się we znaki ;)

maro_ka
Początkujący

podana cena 700zł
Ja nie żałuje zakupu MAF 50/1.7.

Mam nadzieje że nie będę żałował ale to się okaże jak Kris i Lajam się zabiorą za te dwa szkła :)

profile.country.pl_PL.title
dejmien
Nowicjusz

a ja tylko czekam na dostawy do sklepów :P

Lestek------
Początkujący

Pytanie do doświadczonych. 50 to tzw. portretówka, czy z takim szkłem da radę pójść w teren? Jakieś widoczki/miasto?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ustaw na kicie 50mm i nie zmieniaj ogniskowej. Pochodź. Pofoć. Zobaczysz ile to jest 50mm

moją pierwszą "Stałką" jest właśnie 50tka. Dała mi dużo do myślenia. Pomogła mi się rozwijać. Bardzo dobre zdjęcia mam z okresu "inicjacji" z tym szkiełkiem ;)

Początkujący

Portretówka to w zasadzie 85-100 mm (różne zdania i opinie, polemika trwa). Co do 50-ki to posłuchaj krisa mądrze prawi. Choć w zasadzie zakładając 50-kę masz 75mm ale nie o to chodzi. 50 mm to wspaniałe szkło. Ja również zaczynałem z takim (mam je do dzisiaj). Potem były 100ki 150ki i 200ki ale najwięcej inspiracji dawał ten pierwszy. Pytasz czy to portret czy krajobraz... ja robiłem nim i to i to. Wymagało to naprawdę dużo inwencji. Korzystając z pierwszego zooma łapałem się na tym, że podświadomie ustawiałem okolice 50-ki. Posłuchaj powyższej rady i poeksperymentuj.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Każde szkło może być portretówką...trzeba tylko mieć pojęcie jak się do tego zabrać. ;)

Lestek------
Początkujący

Od dłuższego czasu myślę o 50tce. Czekam na 1.8. To o czym piszecie robię już jakiś czas. Staram się gdzie tylko mogę ustawiać na 50. Chodziło mi raczej o czysto praktyczne spostrzeżenia. Z tego co piszecie - da się. To dobrze.

brzoza
Początkujący

z 50 jak najbardziej da się pójść w teren, ja ze swoją się nie rozłączam :slight_smile:
a tak na poważnie to chyba podstawowa stałka dla każdego fotografa, szkiełko umiejętnie zastosowane potrafi z niczego z robić piękną fotę, no ale to jest stałka i trzeba się jej nauczyć. Najlepiej skupić się na szczegółach i za pomocą głębi ostrości wydobywać je z tła.
Jak najbardziej polecam

profile.country.pl_PL.title
brzozak
Nowicjusz

hej wysyłam pw ale zostaje mi w folderze do wysłania chociaż jest info że wysłane o godz.. to ja jest w końcu wysłało już czy nie????