Podziel się wrażeniami!
Mail do SONY:
Witam serdecznie w związku z tym,że odżyła dyskusja na forum SONY na temat braku możliwości odtwarzania plików w formacie mkv oraz systemu plików NTFS chciałbym jeszcze raz zadać pytanie w imieniu wielu użytkowników modeli z roku 2012 między innymi w TOP modelu roku HX850 co stoi na przeszkodzie aby dodać te formaty do obsługi tego modelu w aktualizacji ? Jak to możliwe,że odtwarzacze BD SONY oczywiście miały już taką możliwość od 2010 roku a telewizory zyskały ją dopiero w 2013 roku a wytłumaczenie ,które My jako użytkownicy forum dostaliśmy za pośrednictwem pani Agnieszki_J (Community Manager) odpowiedź z firmy SONY ,że "Na przeszkodzie umożliwienia odtwarzania plików mkv stoją możliwości podzespołów zastosowanych w starszych modelach, których w nowych modelach już nie ma, ponieważ zostały zastąpione innymi, o wyższych parametrach". Jak to możliwe ,że obecnie telewizory HD Ready mają już taką możliwość !!! Czy KDL-32W600A ma lepsze parametry od HX850 ? Dlatego proszę o konkretną odpowiedź i nie w stylu ,że w modelach 2013 zmieniły się podzespoły i dały możliwość obsługi tych plików mkv i NTFS.
Do SONY:
Szanowny Panie Danielu.
Jak ktoś słucha to i da radę coś stwierdzić problem z Wami jest taki ,że nie słuchacie to i nie możecie też stwierdzić to proste jak drut i jasne jak słońce.Opierajmy się może na faktach będzie łatwiej jakie są sprzeczne prośby klientów o funkcje w TV bo o nich tu mowa.Nie wyobrażam sobie że TV coś może mieć a nie ma bo klienci sobie nie życzą i mówię tu o walorach użytkowych telewizora a nie o dołożeniu np do istniejącego modelu kamery albo kolejnego USB.Proste do Pana pytanie stoją dwa samochody w tej samej cenie jeden wypasiony na full drugi ma cztery koła cena ta sama oczywiście według Pana rozumowania bierze Pan tego z czterema kołami bo można nim już jechać a tamten drugi to zbędna wygoda za dużo udogodnień dla klienta.Ale wracając na rynek telewizorów po co cały ten rozwój płaskich TV byli na pewno też klienci SONY również,którzy kategorycznie sprzeciwiali się rozwojowi tego segmentu TV.Pamiętam też czasy gdzie firma SONY miała problem z plikami mp3 dzisiaj o dziwo są dostępne to samo jest teraz z mkv i NTFS to nie wasza zasługa ,że to dodaliście ale rynek by was wypluł już dawno dbacie po prostu o swoje interesy a nie o klienta,którego już macie bo go macie i tyle.I niech mi Pan kitu nie wciska ,że coś się komuś daje a on kategorycznie odmawia bo to niezgodne ze specyfikacją ! No tak mi Pan rozświetlił rzeczywisty obraz sytuacji ,że aż nic nie widzę.Widzi Pan rozumie Pan ,że ja i wielu użytkowników życzymy sobie tej funkcjonalności ale "są ludzie na świecie ,którzy sobie tego nie życzą " wiem to taka teoria spiskowa.Mamy XXI wiek a gada Pan jak ze średniowiecza na Marsa lot się szykuje a tu takie problemy !
od SONY:
Szanowny Panie
dziękujemy za kontakt z firmą Sony.
Sprawa numer: 9723316
W nawiązaniu do korespondencji wyjaśniam, iż przedstawiłem Panu sytuację taką jaka ona jest.
Proszę wybaczyć ale nie zamierzam Pana okłamywać lub zmieniać wersji odpowiedzi dlatego, że nie zgadza się Pan z faktami.
Pan oczywiście ma prawo nie zgadzać się z moimi odpowiedziami. Jednak informuję Pana, iż nie jesteśmy w stanie spełnić Pana oczekiwań podając inną odpowiedź niż możliwa.
Proszę zrozumieć, iż czyniąc zadość Pana prośbie musimy brać pod uwagę zdania innych użytkowników. Musimy liczyć się z pretensjami na temat zmiany specyfikacji telewizora. Zwłaszcza takich użytkowników jak Pan, którzy zakupili produkt świadomie, zapoznając się z ich specyfikacją przed zakupem. Rozumiem, że dla Pana dodanie funkcji jest zaletą ale proszę mieć również świadomość, że dla innych wcale tak nie musi być. Piszę już o tym Panu kolejny raz.
Nie zgadzam się z podanym przez Pana przykładem dotyczącym samochodów.
Ja bym to ujął w ten sposób.
Mamy dwa modele tej samej marki.
Samochód z roku 2012 nie ma wbudowanej nawigacji.
Samochód z roku 2013 ma wbudowaną nawigację. Są to jedyne różnice tych modeli.
Czy według Pana Klient ma prawo domagać się aby w jego modelu z 2012 roku dodano nawigację? Bo chyba o tym mowa w całej naszej korespondencji.
Informuję, iż każdy producent stara się rozszerzać funkcje swoich produktów w wersjach urządzeń w następnych latach. Jest to normalna sytuacja. Następny model zazwyczaj ma lepsze parametry od poprzednika.
Chciałbym również odnieść się do Pana wypowiedzi z poprzedniego maila jakoby nasza korespondencja była jakąś rozgrywką. Nie traktuję tego w takich kategoriach.
Informuję, iż zależy nam na zadowoleniu Klientów. Mamy świadomość, że nie zawsze jest to możliwe.
Tak jak pisałem wcześniej, w miarę naszych możliwości staramy się wprowadzać nowe funkcje w produktach Sony.
Przykro mi, że nasze produkty nie spełniają Pana oczekiwań.
Z wyrazami szacunku,
do SONY:
Szanowny Panie Pana przykład z nawigacją w nowym modelu samochodu ma się tak jak domaganie się przeze mnie dołożenia dodatkowego USB w tym modelu, kamery bądź dodatkowego wejścia HDMI nie wiem jak Pan porównuje dokładanie dodatkowego URZĄDZENIA do wyposażenia a zmian w oprogramowaniu ,które można zrobić bez przychodzenia do klienta czy to według Pana to samo ? Gratuluję ! A to ,że się nic nie zmieni w tym temacie,który już poruszam dawno zrozumiałem i liczyłem na konkretną odpowiedź a nie ,że specyfikacja nie pozwala bo ktoś może być niezadowolony bardziej dbacie o to ,żeby ktoś był nie niezadowolony niż bardziej zadowolony dziwna polityka.Przejmujecie się specyfikacją jakby rozszerzenie funkcjonalności odbierało temu TV zalety i czyniło go gorszym czasami mam wrażenie ,że pisze Pan sobie na przekór no ale to też rozumiem takie stanowisko firmy i inaczej Pan pisać nie może.A gdyby Pan i firma SONY chciał się przekonać kto ma rację zróbcie ankietę rzetelną z pytaniem Czy jesteś za czy przeciw ? Proste ? Ale komu by się chciało co nie ? Także proszę się nie zasłaniać dbaniem o dobro klientów tych ,którzy będą niezadowoleni.Nie oczekuję już Pana odpowiedzi na tego maila ani życzeń ani podziękowań za korespondencję.Były klient firmy SONY !
Temat uważam za zakończony !
Podejrzanie bardzo przejmują się, jak to ini nazywają, specyfikacją. Jakby to był ich święty Graal. Pretensje, że zmieniłaby sie specyfikacja? Farmazony. Nie widziałem jeszcze, żeby ktoś narzekał, bo mu odblokowali jakąs funkcjonalność w danym sprzęcie.
Ja juz kiedys napisałem, nie rozumiem po co Sony robi takie szopki. Napisaliby, że nie odblokuja tego czy tamtego, bo im nie chce się i po sprawie. No, ale wtedy ja też będę wiedział jaką decyzję podjąc przy zakupie nowego tv markowanym ich logo. Ale czy teraz, prowadząc takie gierki, w jakis sposób mnie do tego zachęcili? Wątpię.
Z taką polityką ten scenariusz jest bardzo prawdopodobny http://gaminrealm.com/2013/12/30/sony-79-chance-bankrupt-2-years/
Sprawa jest bardzo prosta, właśnie dzięki takiej polityce dział TV firmy SONY przynosi od lat straty, i nie ch się nie dziwią, osobiście po 15 latach korzystania z kolejnych modeli tv SONY, mój następny będzie z innej firmy. To co kiedyś wydawało się niemożliwe dziś jest normą - SONY jest technologicznie zacofane względem koreańskiej konkurencji.
Domyślam się że przyczyną jest nieopłacalność dawania takiej aktualizacji za darmo i to mogę zrozumieć.
Natomiast uparte tłumaczenia pana z SONY że nie mogą zmienić specyfikacji bo klienci do nich zadzwonią sa żalosne.
Ciekawe czemu nie wpadli na pomysł płatnych aktualizacji.
Chcesz NTFS do starego modelu, zapłać np. 20zł.
Chcesz napisy w mpeg2 przez DLNA, zapłać 10zł.
Chcesz radyjka internetowe, zapłać 15zł.
Możliwe że wtedy nagle by się okazało że się opłaca.
Ja bym mógł zrozumieć jeszcze marudzenie Sony w przypadku ich najniższych modeli. Może jak wyda się na ich tv 20K to łaskawszym okiem spojrzą na te grupę ;).
Witam,
A ja ma inne doświadczenie co do tego modelu. Ekran wycieram szmatką i wszystko jest ok. Pilot mi też spadł kilka razy i nic mu nie jest. A co do obsługi różnych formatów to jak ja kupowałem to wiedziałem, że ten model tak ma - "widziały gały co brały" Myślę, że uzupełnienie go o odtwarzacz Blu-Ray z obsługą mkv itp. rozwiązuje problem. Dodatkowo nowe model Blu-Ray mają kopię ekranu ze samrtfona. Lepsze to niż wymiana TV na nowszy model, bo obraz w tym modelu jest taki jaki powinien być. No chyba, że wymiana na 4K, a to już inna sprawa.
Pozdrawiam