Podziel się wrażeniami!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Lajam. napisali:... po prostu kupić ... szybsze szkła?
Przez "szybsze szkła" rozumiesz SSM II ? Jesli tak, to czy wystarczy zgodność bagnetu ?
A jak się sprawa ma z używaniem lampy SONY HVL- F42AM w aparacie Sony A58? Czy ta lampa współpracuje z nowymi alfami?
tak poprzez dedykowaną kostkę
Castel-899 napisali:
Przez "szybsze szkła" rozumiesz SSM II ? Jesli tak, to czy wystarczy zgodność bagnetu ?
Działać oczywiście będą, ale czy ta szybkość będzie zauważalna?
70-400 SSM II jest zauważalnie szybszy, ale np. 70-200/2.8 SSM II juz niespecjalnie da się odczuć tą różnicę szybkościową względem pierwszej wersji. Być może w AF-C, ale ten tryb to jednak mocno kuleje w zasadzie w każdym body.
Musi nie nadążam; ... to dlaczego poradziłeś radoslawo kupić szybsze szkła ?
Intuicyjnie podejrzewam, że w odpowiedzi nadepniesz na moją puszkę.
P.S. Nie potwierdziłeś jasno, czy dobrze zrozumiałem, co to są szybsze szkła.
Castel-899 napisali:
Musi nie nadążam; ... to dlaczego poradziłeś radoslawo kupić szybsze szkła ?
Intuicyjnie podejrzewam, że w odpowiedzi nadepniesz na moją puszkę.
P.S. Nie potwierdziłeś jasno, czy dobrze zrozumiałem, co to są szybsze szkła.
Dlaczego? Bo stosunku do tego co wymienił, czyli Sigmy 70-300 czy Tamrona 90, zmiana na jakikolwiek obiektyw SSM ze światłem f/2.8 będzie skokiem w nadświetlną. Sprawność układu AF w tych obiektywach jest nieporównywalnie lepsza. Jest zdecydowanie szybciej. Owa szybkość, połączona z jasnością f/2.8, zdecydowanie zwiększa szanse na zrobienie dobrego zdjęcia w trudniejszych warunkach.
radoslawo napisali:
Czy uważasz że Tamron 90/2.8 USD czy sigma 17-50 2.8 to eolne szkła? [..]
Tak. Tak właśnie uważam w odniesieniu do ich współpracy z body Sony.
Silnik ultradźwiękowy nie jest wyznacznikiem szybkości. Nie wiem dlaczego tak jest, ale obiektywy Tamrona i Sigmy pracują dużo wolniej niż ich odpowiedniki w innych systemach. Np. taka Sigma 35/1.4 - w Sony jest koszmarnie wolna.
Witam, napisze co ja wiem z doswiadczenia... przeszedlem przez a350 , a500, a57, a550,a77 a teraz a77ii.
Wszystko zalezy do czego ma sluzyc aparat - jak do portretu to iso jest niewielkim problemem zwlaszcza jak szklo ma swiatlo 1,4 ale jak do ptakow gdzie gdzie w ludzkich cenach szkla zaczynaja sie od f 4 i czesto robi sie zdjecia w ciemnym lesie no to robi sie ciezko ja wybralem a77ii ze wzgledu mnoznika matrycy 1,5 do pelnej matrycy, chociaz mysle o a7 poniewaz przy przejsciowce mozna zalozyc kazdy obiektyw i zazwyczaj af dalej dobrze dziala a Sony nie ma szkiel powyzej 400 ( ma ale w okolicach 50 tys a ceny Canona i Nikona uzywek nie sa az tak kosmiczne a wybor jest bardzo duzy. tak naprawde to iso nie jest bardzo zle - oczywiscie jak porownamy z D5 na to przepasc ale ta puszka kosztuje majatek a druga sprawa nie mozna porownywac apsc z pelna klatka - jak osobowki z busem, jesli chodzi o funkcje i mozliwosci to a 77ii przewyzsza konkurentow ale matryce ma slabsza
@Bernard1a napisał(a):
mysle o a7 poniewaz przy przejsciowce mozna zalozyc kazdy obiektyw i zazwyczaj af dalej dobrze dziala
Sugeruję myśleć o najnowszym A7M3 lub A7R od wersji M2.
Oczywiście jeśli priorytetem ma być "af dobrze działa"