Podziel się wrażeniami!
edit kris:
wydzielone z wątku: wyłączanie się a77
Teraz pozostaje mi czekać na 16-85 2.8 to bedzie dopiero kosztowało.
Przed nami jeszcze "światło" 1.8 dla tego zakresu.
Gucio50 napisał(a):
Lajam napisał(a):
Gucio50 napisał(a):
Nie będzie ani 16-85/2.8 ani zooma ze światłem 1.8.
Chyba, że na zamówienie Ci zrobią za grube tysiące EUR.
herbata chin, przeciw orzeszkom, że nie będzie.
zwróć uwagę co nowego udało się wyprodukować w ciągu ostatnich 20 lat. mz nic. dopóki nie będzie nowych rodzajów szkła, zmian nie będzie.
nawet u olka, który ma mniejszą matrycę, zoomy f/2 były nieliczne i horrendalnie drogie.
Oj Gucio.....obiektyw to głownie optyka, poziom oprogramowania nie ma tu nic do rzeczy.
Lajam napisał(a):
Oj Gucio.....obiektyw to głownie optyka, poziom oprogramowania nie ma tu nic do rzeczy.
Gucio50 napisał(a):
Dzisiaj nawet bomby atomowe projektowane są prez komputery czyli oprogramowanie.
Gucio50 napisał(a):
nie znasz na oprogramowaniu.
Najpierw trzeba by sobie zdać sprawę jak wygląda układ soczewek przy powiedzmy 16mm następne jak wygląda układ przy 24, 35 i 50mm. Dalej idąc rozmiar soczewek (średnica), który przy f/1.8 będzie już musiał sporo urosnąć i nadal trzymać swoją wartość mimo wydłużenia ogniskowych.
Taki obiektyw da się zrobić, ale jego wykonanie będzie ekonomicznie nie uzasadnione - do tego fizyczne rozmiary raczej mało znośne i waga instrumentu która przeczyć będzie zdrowemu rozsądkowi.
Są dziedziny, które opierają się w większości na fizyce i tak długo jak nie będzie można znaleźć substytutów dla tych dziedzin - tak długo nie będzie można mówić o 'wizjonerach'.
Deviant napisał(a):
do tego fizyczne rozmiary raczej mało znośne i waga instrumentu która przeczyć będzie zdrowemu rozsądkowi.
Z taką Sigmą wybrać się na Airshow i ludzie pomyślą, że chcemy zestrzelić jakiś samolot