anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kurs fotograficzy...

tomik-----
Początkujący

Kurs fotograficzy...

Witam Panie i Panów :c37 . Mam pytanie odnosnie kursów foto a także szkół fotograficznych.
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie aby zapisac się na kurs fotograficzny lub podjęcie nauki w szkole o takiej tematyce. Nie wiem czy trochę nie porywam się z marchewką na widły ponieważ myślę o pracy jako fotograf. Czytałem trochę na forach i już wiem że umiejętnosci czy też dobry sprzęt i szkoła nie dają gwarancji podjęcia pracy. Dużo osób stwierdzało że ważne są znajomości a i łut szczęścia. Byli tacy co to nagrali na płytkę kilka fotek i biegali po agencjach i też im się udało. I tak sobie myślę :c18 czy i mnie by się nie udało. Ale na początek myślałem o kursie. Niestety szkoła odpada a barierą jest średnie wykształcenie a ja jestem tukiem po zawodówce :D Moje pytanie brzmi: Czy to ma jakiś sens chodzi o pracę i ewentualnie czy kurs jest jakimś plusem w zdobyciu pracy i jakie kursy polecacie tak aby liznąc z fotografii jak najwięcej. bardzo proszę o szczere wypowiedzi na ten temat. Pozdrawiam Wszystkich a w szczególności naszego Moderatora Tadeusza.

15 ODPOW. 15
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

paderewa napisał(a):

Proszę o zamknięcie tematu

A dlaczego?

tomik-----
Początkujący

Lajam nie rozumiem dlaczego pytasz "A dlaczego". Wskazówki które otrzymałem są wystarczające więc poprosiłem o zamknięcie. No chyba że dla innych podobnych "do mnie" można nie zamykac. Chętnie czegoś ciekawego się jeszcze dowiem. A właśnie tak mi do głowy nagle wpadło. kata-woj polecał literaturę, czy może ktoś polecic konkretną książkę :question:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

paderewa napisał(a):

No chyba że dla innych podobnych "do mnie" można nie zamykac

No właśnie dlatego nie chcę zamykać.

Poza tym chciałbym Ci zostawić możliwość powrotu do tego tematu za jakiś czas...napiszesz jak się mają sprawy bieżące :c34

kata-woj
Początkujący

ze swojej strony polecę dwie pozycje

1. Ben Long Fotografia cyfrowa - ta na początek ;) lubię do niej wracać, taka fotografia cyfrowa w pigułce (OT: na jej podstawie dokonałam wyboru aparatu :))

http://img.nokaut.pl/p/e5/1f/e51f3cab52bae20eea117ac85652ed1c500x500.jpg

2. Steve Davey Fotografia podróżnicza - obecnie czytam a raczej pochłaniam :) świetnie napisana, z przykładowymi, dobrze opisanymi zdjęciami autora i tytuł może mylić bo znajdziemy w niej (podobnie zresztą w każdej książce o fotografii) podstawy techniczne, realizację i zasady kompozycji w każdym możliwym miejscu oraz obróbkę zdjęć. Cenię ją za język, którym została napisana :thumbsup:

http://merlin.pl/Fotografia-podroznicza_Steve-Davey,images_big,31,978-83-7596-076-1.JPG

książki nie należą do najtańszych :( to jedyny ich minus
pierwszą kupiłam, drugą pożyczyłam ;)

miłej lektury! :thumbsup:

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

paderewa napisał(a):

czy może ktoś polecic konkretną książkę :question:

Tu jest troszkę podstaw
seria "Szkoła fotografowania National Geographic"
Przez National Geographic został wydany również podręcznik na płytach "Fotografia. Multimedialna szkoła fotografowania National Geographic"
4 lub 8 płyt w zależności od edycji
seria Helionu "Warsztaty fotograficzne"
Blue Fier "Kompozycja"
Chris Bucher "Oświetlenie"
(są jeszcze inne książki z tej serii ale ich nie znam)
ogólne zagadnienia fotograficzne
Andrzej A. Mroczek "Książka o fotografowaniu"
David duChemin "W kadrze. Rozważania na temat wyobraźni fotografa"
o lampach błyskowych i oświetleniu nimi
Joe McNally "Uchwycić moment"
Joe McNally "Z pamiętnika lampy błyskowej"
Christopher Grey "Oświetlenie portretowe w praktyce"
ogólnie o oświetleniu
Fill Hunter, Steven Biver, Paul Fuqua "Światło iw fotografii. Magia i nauka"
fotografia portretowa
Michael Busselle, David Wilson "Portret doskonały. Jak fotografować ludzi"

tomik-----
Początkujący

Witajcie :c22 Jestem bardzo wdzięczny, za polecenie aż tylu lektur. Do wyboru do koloru. Skorzystam na pewno. Kurde też tak macie że nawet w domu trzymacie swoje alfy w reku. Moja żona jest zazdrosna i mówi że nawet jej tak często nie obściskuję jak aparat. Nawet teraz jest ze mną moja skromna 2-setka. Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za szeroki wybór książek :c20 :c56