anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Monitor do obróbki zdjęć - doświadczenia

Misiek025
Początkujący

Monitor do obróbki zdjęć - doświadczenia

Witam.
Znalazłem kilka tematów na forum odnośnie monitorów, ale nie pokryły wszystkich moich pytań, więc wrzucam jako nowy temat.

Chciałbym dowiedzieć się od forumowiczów o doświadczenia ze swoimi monitorami. Zależy mi na opinii wszystkich użytkowników. Tych dla których na razie fotografia to pasja i tych dla, których jest to zarobek.

Posiadam standardowego lapka(jak go kupiłem kosztował 1600 zł) i często się łapie, że u mnie zdjęcie wygląda extra, a już u kogoś na innym monitorze wstyd mi za zdjęcie - ciemne , przekolorowane itp.

Zamierzam zakupić albo laptopa z lepszą matrycą , albo lepszy monitor.

Z forum wiem że wykorzystywane są obydwa rodzaje monitorów - LCD i CRT.

Nie mam styczności z monitorami, które już można nazwać semi profesjonalne (1000 -2000 zł) więc moje pytanie:

Czy dobry CRT (sprawdzony - mam dostęp do sklepu z dużą ilością takiego sprzętu) jeszcze niezużyty typu Eizo, Sony, Dell będzie miał lepsze kolory i kontrast niż nowy LCD typu http://www.ceneo.pl/2142544s lub Eizo do 2000 zł ?

Pozdrawiam i dzięki za opinie.

33 ODPOW. 33
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Misiek025 napisał(a):

Nie mam styczności z monitorami, które już można nazwać semi profesjonalne (1000 -2000 zł)

Do 2 tysięcy nie ma mowy o semi-profesjonalnych monitorach LCD. Takie zaczynają się od około 4 tysięcy.

Monitor CRT są świetne i relatywnie tanie, ale jak ktoś nie lubi trzymać megapudła to trzeba rozejrzeć się za jakimiś LCD.

Generalnie to nie jest tak, że tanie LCD się nie nadają do niczego, ale jak ktoś pracował chwilę na lepszym to niestety dla niego :smileyhappy: zaczyna widzieć różnice.

Ja siedzę głównie na Vaio z serii FW z podwójnym podświetleniem matrycy 16,4'' FullHD - jak na laptopa to matryca całkiem daje radę. Ale często podłączam się przez HDMI do monitora Eizio Flexcscan S1932 który zdecydowanie lepiej wyświetla kolory. Jedyną wadą tego monitora to proporcje 4:3 - dziś wybrałbym raczej panoramę. Niemniej jestem ogromnie zadowolony z tego monitora i do moich bardzo amatorskich zastosowań jest w pełni wystarczający.

Z fajniejszych propozycji w okolicach 2 tysięcy mogę polecić:
- NEC P221W
- Eizo S2233WE

profile.country.pl_PL.title
tenzer
Poszukiwacz

Jesli interesuje Cię 23" to http://www.eizo.pl/foris-w-cenie-1399-pln-0 polecany na targach w Łodzi. I na tym moja znajomość i obycie z profesjonalnymi monitorami się kończy.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

10zer napisał(a):

profesjonalnymi monitorami się kończy.

To jest monitor budżetowy, nie profesjonalny. I kierowany jest raczej do graczy niż osób pragnących obrabiać na nim zdjęcia choć oczywiście można i będzie lepiej niż na większości laptopów :)

Misiek025
Początkujący

Lajam napisał(a):

Do 2 tysięcy nie ma mowy o semi-profesjonalnych monitorach LCD. Takie zaczynają się od około 4 tysięcy.

Już przed wysłaniem postu spodziewałem się że to nie ta półka .

Mam możliwość zorganizowania sobie w szafie miejsca, więc na widoku by nie stał pudłowaty CRT, ale z kolei korci mnie LCD Eizo do 2000. Gwarancja tych urządzeń jest na 5 lat, wiec to już coś.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

2 tysiące na monitor to dość poważna inwestycja (przynajmniej dla mnie) - sam kupiłem ponieważ wiedziałem już jak wygląda obraz na takim monitorze, a mój stary CRT się zwyczajnie sypał. Naprawdę warto pomyśleć też o monitorach NEC.

Misiek025
Początkujący

Na youtube widziałem pokaz tego NEC-a i wywarł na mnie dobre wrażenie. Ze znajomym zgadam się to do Komputronika go ściągnie na przetestowanie. Dwa tysiące to dla mnie też spora inwestycja ale licząc lepszą jakość obrazu nie tylko przy zdjęciach ale podczas codziennej pracy z kompem (a godzin jest sporo) to i tak mało jak na oszczędzenie wzroku.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Misiek025 napisał(a):

to i tak mało jak na oszczędzenie wzroku.

W tej kwestii to mogę tylko potwierdzić, że warto inwestować w LCD.

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

co do tego konkretnego neca to ma go Asterix z tego co pamiętam i sobie chwali ale trzeba go skalibrować bo niestety fabrycznie odbiega on kolorami...

jak chcesz się czegoś dokładnie dowiedzieć na temat monitorów które warto kupić to odezwij się do http://klubkm.pl/forum/member.php?u=4795 on ma sporą wiedzę na ten temat ;)

Misiek025
Początkujący

pawelszymanski6 napisał(a):

jak chcesz się czegoś dokładnie dowiedzieć na temat monitorów które warto kupić to odezwij się do http://klubkm.pl/forum/member.php?u=4795" target="_blank on ma sporą wiedzę na ten temat ;)

Wykorzystam inf.

A ktoś pracuje na CRT-kach ? Czy jest jakiś model, z którego jest ktoś szczególnie zadowolony ? Z tego co pamiętam to chyba Tadeusz pisał że na jakimś pracuje ?

Wiadomo że szukając będę musiał zwrócić uwagę czy nie jest już zużyty itp. ale niektóre model mają szczególnie dobry kontrast i kolorki. U mnie w pracy gdzie jeszcze w niektórych miejscach CRT-ki są to chodzę na LG sprawdzać kolory obrobionych zdjęć, ale jeszcze trochę będą drzwi zamykać jak będę się zbliżał.