Podziel się wrażeniami!
Witam.
Znalazłem kilka tematów na forum odnośnie monitorów, ale nie pokryły wszystkich moich pytań, więc wrzucam jako nowy temat.
Chciałbym dowiedzieć się od forumowiczów o doświadczenia ze swoimi monitorami. Zależy mi na opinii wszystkich użytkowników. Tych dla których na razie fotografia to pasja i tych dla, których jest to zarobek.
Posiadam standardowego lapka(jak go kupiłem kosztował 1600 zł) i często się łapie, że u mnie zdjęcie wygląda extra, a już u kogoś na innym monitorze wstyd mi za zdjęcie - ciemne , przekolorowane itp.
Zamierzam zakupić albo laptopa z lepszą matrycą , albo lepszy monitor.
Z forum wiem że wykorzystywane są obydwa rodzaje monitorów - LCD i CRT.
Nie mam styczności z monitorami, które już można nazwać semi profesjonalne (1000 -2000 zł) więc moje pytanie:
Czy dobry CRT (sprawdzony - mam dostęp do sklepu z dużą ilością takiego sprzętu) jeszcze niezużyty typu Eizo, Sony, Dell będzie miał lepsze kolory i kontrast niż nowy LCD typu http://www.ceneo.pl/2142544s lub Eizo do 2000 zł ?
Pozdrawiam i dzięki za opinie.
Misiek025 napisał(a):
pawelszymanski6 napisał(a):
jak chcesz się czegoś dokładnie dowiedzieć na temat monitorów które warto kupić to odezwij się do http://klubkm.pl/forum/member.php?u=4795" target="_blank" target="_blank on ma sporą wiedzę na ten temat
Wykorzystam inf.
A ktoś pracuje na CRT-kach ? Czy jest jakiś model, z którego jest ktoś szczególnie zadowolony ? Z tego co pamiętam to chyba Tadeusz pisał że na jakimś pracuje ?
Wiadomo że szukając będę musiał zwrócić uwagę czy nie jest już zużyty itp. ale niektóre model mają szczególnie dobry kontrast i kolorki. U mnie w pracy gdzie jeszcze w niektórych miejscach CRT-ki są to chodzę na LG sprawdzać kolory obrobionych zdjęć, ale jeszcze trochę będą drzwi zamykać jak będę się zbliżał.
Paweł weź tam powstawiaj jakieś kropki czy przecinki
Masz dobra pamięćMisiek025 napisał(a):
A ktoś pracuje na CRT-kach ? Czy jest jakiś model, z którego jest ktoś szczególnie zadowolony ? Z tego co pamiętam to chyba Tadeusz pisał że na jakimś pracuje ?
Postaram się poszukać CRT-ka, a jak się nie uda to LCD. Dzięki za informacje.
Nie szukaj CRT, to ślepa uliczka. Nie znajdziesz młodszego (rok produkcji) niż 6 lat - oczywiście z tych mających zastosowanie w obróbce foto.
Nie wiesz, w jakim stanie kupisz CRT, jak mocno zużyta będzie lampa. Szkoda pieniędzy.
Lajam napisał(a):
Z fajniejszych propozycji w okolicach 2 tysięcy mogę polecić:
- NEC P221W
- Eizo S2233WE
Hejka. Ciąg dalszy pytań.
W lipcu kupuje NECa P221W - dla mojej amatorskiej obróbki zdjęć starczy.
Czy taki monitor ma w sobie możliwość regulacji kontrastu, światła itp ?
Bo nie wiem czy zrobi różnice jeśli podłącze go do lapka, gdzie pewnie nie będę miał możliwości jego korekcji z poziomu Windy czy lepiej podłączyć go do dobrej grafiki w stacjonarnym kompie ?
Zaznaczam że laptop ma wyjście tylko VGA i pewnie max rozdzielczość monitora na tym wyjściu będzie 1024x768
moim zdaniem podłączanie takiego monitora pod analogowe wyjście (tak rozumiem vga) jest bez sensu.
Jak chcesz się więcej dowiedzieć o monitorze odezwij się do Asterixa on ma ten monitor
EDIT tu masz artykuł o tym monitorze http://www.purepc.pl/monitory/nec_p221w
Wiadomo że cyfrowe łącze daje wielką różnice w wyświetlaniu zdjęć czy filmów w postaci wyświetlanych detali i ich jakości, ale czy by miało wpływ na kontrast i jasność ?
Kabel VGA nie jest taki zły, serio.
A o rozdzielczość się nie bój.