anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Luzy poprzeczne Sony DT 16-80mm Carl Zeiss, czy to normalne?

profile.country.pl_PL.title
Rafa-----
Początkujący

Luzy poprzeczne Sony DT 16-80mm Carl Zeiss, czy to normalne?

Sony DT 16-80 mm Karl Zeis, sa wyczówalne luzy poprzeczne na wysuniętej tulei około 1-2mm czy to normalne? Obiektyw mam od dwóch tygodni, wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Przy małej ogniskowej luz też jest wyczówalny.

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

To normalne, choć doskonale rozumiem Twoje odczucia. Obiektyw za taką cenę powinien być jednak lepej wykonany. Mam nadzieję, że przynajmniej jakość obrazków jakie produkuje rekompensuje Ci te luzy :)

Tommygun------
Początkujący

Stary, ja to mam nawet w 24-70/2.8 no i na początku mnie to wkurzyło, bo sporo innych osób nie miało czegoś takiego, przy okazji wizyty a700 na regulacji wysłałem i zeissa na obdukcję i tak jak się spodziewałem - dla sony takie luzy w topowym szkle to normalne. Na szczęście to nie ma wpływu na jakość zdjęć, sprawnośc focusa itd. i tak na co dzień olałem sprawę ale jeżeli za jakiś czas ceny szkieł powrócą do poprzednich poziomów, to znów rozważę zmianę systemu, pytanie czy do tego czasu wyjdzie 85/1.8 w normalnej cenie i czy ceny 70-200/2.8 będą podobne do konkurencji. Na razie focę i optycznie chwalę a mechanicznie ganię, na szczęście dla zdjęć ważna jest część optyczna.

janvideo24
Początkujący

Witam.
Czytałem i aż postanowiłem sprawdzić. Też mam poprzeczne luzy w moim 16-80. Na zdjęcia nie ma to wpływu więc się nie martwię. Idąc dalej z ciekawości sprawdziłem też w moim 70 - 300G Sonego i też są, może nie tak duże jak w Zaissie ale też są , widać taka uroda. Jak będę widział się z moim kolegą , on foci Nikonem i ma kilka szkieł, zobaczę jak u niego z luzami w optyce. Jak na ten czas , focić i się nie przejmować. :c5
Pozdrawiam.
Jan

Tommygun------
Początkujący

Pocieszę, że wiele szkieł to ma i pozostaje bez wpływu na pracę ale mnie osobiście czasem wkurza jak w plenerze przy manewrowaniu szkłem za ponad 5k zł czuję lekkie stuknięcie. Bo jak stuka i się się rusza, to kiedyś coś tam się w końcu pewnie wyrobi. Na początku nie było w tym szkle takiego problemu, to więc sprawa nabyta a serwisowi najprawdopodobniej nie chciało się czegoś tam dociągnąć lub wymienić. Szczęście, że mimo wszystko optycznie to najwyższa klasa światowa i nie boję się tego powiedzieć głośno :thumbsup:

Jacky-----
Nowicjusz

Tommy, całkiem niedawno wybrałem się do Sony Centre i poprosiłem przemiłą obsługę o pokazanie mi nówki sztuki nieśmiganej. Telepie się tak samo. Nie jest to rzecz nabyta, a my po prostu nie zwracaliśmy na to uwagi przy rozpakowywaniu.

wratislavian
Początkujący

jak się odpaczkowuje takie szkło to się jasno nie myśli 😆

profile.country.GB.title
Krzysztof-----
Nowicjusz

Są różne konstrukcje obiektywów. Niektóre zoomy wymagają jednego ruchomego tubusa, inne dwóch (np. 16-80), inne trzech (np.16-105), a inne czterech (np. 18-250). Im więcej tubusów, tym większa podatność na ruch poprzeczny takiego układu - zwłaszcza przy maksymalnie wysuniętym obiektywie.
Taki układ nie może być równie sztywny, jak obiektyw stałoogniskowy. Nie ma to jednak wpływu na parametry optyczne.

Tommygun------
Początkujący

No i podziękował Krzyśku :thumbsup: przy czym na forum KKM niektórzy stwierdzili luzy a inni wcale nie, ja na początku ich nie miałem, łapę dam sobie obciąć. Tym nie mniej szkiełko jest genialne optycznie i to jest najwazniejsze.

alcazarc
Początkujący

świeżutkie zakupiłem i luzy są minimalne coś czuć że się rusza ale mniej niż 0.5mm

ale ostrosć , jejku jaka ostrość :) miodzio moje ukochane :)