Podziel się wrażeniami!
Witam
To moj pierwszy post tutaj wię proszę o troszkę wyrozumiałości.
Zewzgledów finansowych wybrałem sobie trzy modele obiektywów w które chciałbym zainwestować na początek.
1. obiektyw turystyczny do wszystkiego (wmiare) - Tamron AF 18-200 f/3.5-6.3 XR Di II LD Asp Macro
2. obiektyw do krajobrazów , architektury , przyrody - Tamron SP AF 17-50 f/2.8 XR Di II LD Asp
3. obiektyw do przyrody, portretów i sportu - Tamron SP AF 70-200 f/2.8 Di LD Macro
co o tym zestawieniu sądzicie? nie bedzie problemu z współpracą tych obiektywów z korpusem A350?
i jeszcze jedno bo tego nie jestem wstanie skumac który z tych obiektywów bedzie mial taka ogniskawa jak jest podpisane , a ktory trzeba przemnożyć przez 1.5
Z góry dzieki za komentarze.
Witaj
Alcazar napisał(a):
nie bedzie problemu z współpracą tych obiektywów z korpusem A350?
Alcazar napisał(a):
i jeszcze jedno bo tego nie jestem wstanie skumac który z tych obiektywów bedzie mial taka ogniskawa jak jest podpisane , a ktory trzeba przemnożyć przez 1.5
Według mnie nie ma sensu kupować jednocześnie obiektywu 1 i 3, bo ich ogniskowe się nakładają... A o przeliczaniu ogniskowych już na forum było i to nie raz...
w takim razie wytłumaczcie mi jaki jest sens robienia specjalnie obiektywów pod APS-C i opisywania ich jak pod pelna klatke - wlasnie tego nie kumam...
może rozwine pojęcie obiektywu turystycznego - to taki obiektyw który zakładam na aparat , jade z rodzinka na drugi koniec swiata , aparat obsługuej żona , 5letnie dziecko , dziadek z babcią , mają skadrować i nacisnąć dlatego pokrywa najczęściej używane zakresy - po coś to jest.
Alcazar napisał(a):
w takim razie wytłumaczcie mi jaki jest sens robienia specjalnie obiektywów pod APS-C i opisywania ich jak pod pelna klatke - wlasnie tego nie kumam...
a moze ktoś ma takie obiektywy i mogłby się podzieliś wrażeniami , jak działają, prędkość AF , aberacja chromatyczna , itd
"Testy" szkieł:
- tamron 17-50 : http://optyczne.pl/30.1-Test_obiektywu- ... erical_(IF).html
- Tamron 70-200: http://optyczne.pl/128.1-Test_obiektywu ... _Di_LD_(IF)_MACRO.html
Tamron 70-200 optycznie jak dla mnie rewelacja, mechanicznie może już gorzej.
Jesli będziesz je kupował to przetestuj je w sklepie porządnie.
Daruj sobie to pierwsze szkło, szkoda pieniędzy już lepiej kup za te pieniądze jakąś lampę błyskową.
No i pamiętaj byś robił zdjęcia a nie tylko posiadał aparat
Zestaw obiektywów niezły, daruj sobie Tamron AF 18-200 f/3.5-6.3... A zamiast Tamron SP AF 70-200 f/2.8 może Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG MACRO HSM ->TU
Alcazar - pamiętaj, że testy na optyczne.pl to tylko testy.
Można je brać pod uwagę, ale na pewno nie mogą być jakimkolwiek generalnym czynnikiem skłaniającym za zakupu.
Najważniejsze, żebyś sam się przekonał i sam zdecydował na podstawie własnych odczuć.
Test to "tylko" test, często obiektyw jest sprawdzany na innym korpusie niż posiadamy. Najlepiej samemu sprawdzić działanie i szybkość obiektywu na własnej puszce a nie wierzyć na ślepo "testerom".