Podziel się wrażeniami!
Aż dziw, że jeszcze nie ma tu takiej informacji
http://fotopolis.pl/index.php?n=8575
długi białas
28-75 mm f/2,8
DT 55-200 mm f/4-5,6
DT 18-55 mm f/3,5-5,6
DT 30 mm f/2,8 Macro
DT 50 mm f/1,8
z ostatnich 4 wszyscy powinni być zadowoleni, bo to sa tanie obiektywy.
Planistigmat napisał(a):
Zaprojektowany pod APS-C powinien byc wyraznie lepszy od pelnoklatkowych konkurentow. Tymczasem jest porownywalny.
Planistigmat napisał(a):
Poczytalem sobie test. Niestety, ten obiektyw wg mnie jest kaszanka. Zaprojektowany pod APS-C powinien byc wyraznie lepszy od pelnoklatkowych konkurentow. Tymczasem jest porownywalny. Jesli dodatkowo jego cena w najtanszych sklepach bedzie wynoisic ok 600zl to kupowanie go będzie bezsensowne.
Tadeusz napisał(a):
A co do cen, poczekajmy aż się pojawi, a rynek je zweryfikuje.
kris napisał(a):
czegoś co jeszcze nie leży na półkach w sklepach
jak Rafiki mi odpisał na optycznych - obiektyw pojawi się pod koniec czerwca
piszcie co chcecie - czekałem na tą 50tkę odkąd pojawiły się pierwsze news'y , przeczytałem test, nic więcej mi nie potrzeba, praca pod światło znacznie lepsze od S 50 1.4, winieta - przecież ten obiektyw będzie odpowiednikiem portretówki, więc winieta przejdzie w tym przypadku, a cena Sigmy 50 1.4 to niestety koszmar. Gdybym miał odpowiednie zaplecze finansowe, wziąłbym Sigmę . NAWET jeśli szkło pozostało by w cenie 699, nie kupię MAF'a. Podgrzewajcie sobie dalej te MAF'y na allegro Podsumowując - czekam na dostawy do sklepów
Lajam napisał(a):
To naprawdę straszne, że jest porównywalny z bardzo dobrymi obiektywami.
Czy kupno za 600 zł będzie bezsensowne?
Zastanówmy się... alternatywą jest Sony 50/1.4 ale ten kosztuje ponad 1000 zł.
Pozostają jeszcze Minolty 50/1.7, tyle że ich się już nie produkuje. Rynek używek się kurczy co powoduje że ceny tych 50/1.7 rosną i już przekroczyły barierę 600 zł za, podkreślam, używany obiektyw i bez gwarancji.
I teraz... mam do wyboru nowy (dostępny od ręki) obiektyw Sony 50/1.8 z gwarancją za powiedzmy 600 zł, a po drugiej stronie kilkuletni(nastoletni) obiektyw bez gwarancji za ponad 600 zł, którego trzeba szukać po serwisach aukcyjnych . Nasuwa mi się pytanie....skoro o faktycznie są porównywalne to gdzie tu ten "bezsens"?
Plani, tylko że cena referencyjna 50/1.4 to.....
1800zł
w tym momencie 600zł za 501.8 to 33% ceny a 700zł to 39%
będzie po 400, mówię wam
Jak bedzie po 350 - 400 zl to rozumiem, choc mogli sie troche bardziej wysilic przy jego projektowaniu.
Planistigmat napisał(a):
W zamian za to, ze nie jest FF powinien byc lepszy optycznie, no i nie powinien kosztowac prawie 60% ceny S 1.4/50.
gnembon napisał(a):
Plani, tylko że cena referencyjna 50/1.4 to.....1800zł
w tym momencie 600zł za 501.8 to 33% ceny a 700zł to 39%
Planistigmat napisał(a):
Jak bedzie po 350 - 400 zl to rozumiem, choc mogli sie troche bardziej wysilic przy jego projektowaniu.